ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
20 Χρόνια Δρόμος
Χρονολογία: 1983
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
20 Χρόνια Δρόμος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με το κοινό διψασμένο να τον δει ξανά live μετά από μια περίοδο αποχής και καλλιτεχνικής απραξίας, το ‘83 o Σαββόπουλος προωθεί το νέο του άλμπουμ Τραπεζάκια Έξω με δύο μεγάλες συναυλίες στο Παλαί ντε Σπορ και το Ολυμπιακό Στάδιο, γιορτάζοντας παράλληλα 20 χρόνια στη μουσική.

Η συναισθηματική φόρτιση καθ' όλη τη διάρκεια, η αυθόρμητη ανταπόκριση του πλήθους στο «Τσάμικο», η επανάληψη του ρεφρέν στο «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη», η πρώτη live εκτέλεση του «Ας κρατήσουν οι χοροί» και η φανερή χαρά του Σαββόπουλου, που στο τέλος της συναυλίας στο ΟΑΚΑ απογειώθηκε με αερόστατο (δείγμα έπαρσης για κάποιους), δίνουν από μόνες τους ιδιαίτερη αξία σ’ αυτό το πρώτο «ζωντανό» άλμπουμ του. Την ίδια στιγμή, η μουσική συχνά ακούγεται ως ένα μονοκόμματο πράγμα (λόγω της φτωχής τεχνολογίας της εποχής), το πλήθος «πνίγει» ως ένα βαθμό τον ήχο και καμία live εκτέλεση δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον εάν αποσπαστεί από τον χωροχρόνο όπου ηχογραφήθηκε. Μοναδικό καινούργιο τραγούδι το «Λα λα λα»: Ηχογραφημένο σε στούντιο με μια κιθάρα, κλείνει τον δίσκο με μια γλυκιά αμεσότητα, κόντρα στη φασαρία που προηγήθηκε.

Η αλήθεια είναι πως ως καλλιτεχνική κατάθεση, το άλμπουμ δεν σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις πολλές φορές σε αυτό. Ως ντοκουμέντο όμως της πιο εμβληματικής συναυλίας του Σαββόπουλου, καθοριστική στιγμή καταξίωσης της τέχνης του, το 20 Χρόνια Δρόμος είναι απαραίτητο.

1. Παραμυθάκι
2. Τι Έπαιξα Στο Λαύριο
3. Το Χειμώνα Ετούτο
4. Μη Μιλάς Άλλο Γι' Αγάπη
5. Είδα Την Άννα Κάποτε
6. Τσάμικο
7. Σαν Τον Καραγκιόζη
8. Άγγελος Εξάγγελος
9. Παράγκα
10. Στη Συγκέντρωση Της ΕΦΕΕ
11. Μπάλλος (Απόσπασμα)
12. Η Συννεφούλα
13. Ήλιε Ήλιε Αρχηγέ
14. Ας Κρατήσουν Οι Χοροί
15. Λαλαλα

LOGIN