ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
30 Χρόνια Επιτυχίες
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: FM RECORDS

Ημισκούμπρια
30 Χρόνια Επιτυχίες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το ελληνικό hip hop επωάζεται στα μέσα των 80’s – και στα μέσα των 90’s είναι πλέον αρκετά δημοφιλές. Ένα μήνα μετά το cd single Η Τσόντα, με το ολοκληρωμένο ντεμπούτο τους 30 Χρόνια Επιτυχίες τα Ημισκούμπρια στήνουν μια γέφυρα ανάμεσα σε σατιρικούς καλλιτέχνες (Χάρρυ Κλυνν, Κηλαηδόνης, Μηλιώκας) και underground hip hop σχήματα της Αμερικής (Beastie Boys, De La Soul, Run-DMC, Black Sheep). Φωνές καθαρές και ιδιαίτερες, έξυπνες ομοιοκαταληξίες, τηλεφωνικές φάρσες και λέξεις δικής τους επινόησης συγκροτούν ένα άψογο, χειροποίητο παζλ. Τραγούδια όπως ο «Μοναχός», το «Βουκολικό», «Το Hip-Hop δε σταματά» και «Η «Απολλώνεια Κορμάρα» μιλούν στη νεολαία της εποχής, όπως βέβαια και το πρωτότυπο όνομα του γκρουπ.

Μουσικά, τα Ημισκούμπρια περισσότερο αποτίνουν φόρο τιμής στο old-school hip hop με ευφάνταστες συρραφές και συγκολλήσεις, παρά καταθέτουν κάτι πρωτογενές. Την ώρα πάντως που τα αντίστοιχα εγχώρια συγκροτήματα επέλεγαν μια «ασπρόμαυρη» μανιέρα για να θίξουν τα κακώς κείμενα (ενδεικτικά αναφέρουμε τίτλους δίσκων όπως Σκληροί Καιροί ή Στην Ώρα των Σκιών), οι ίδιοι ακολούθησαν ενστικτωδώς μια κεφάτη και πρωτότυπη οδό, η οποία τους έκανε να ξεχωρίσουν. Ο δε ερασιτεχνισμός, οι τέλειες ατέλειες και η απειρία τους στα studio tricks, συντελούν σε ένα άκρως γοητευτικό DIY feeling, που σε μεταγενέστερα άλμπουμ σταδιακά θα εξασθενούσε.

Επιτυχημένο εμπορικά πέρα από κάθε προσδοκία, αλλά και καλλιτεχνικά, το 30 Χρόνια Επιτυχίες είναι ένας ερασιτεχνικής υφής δίσκος που μετέτρεψε τα inside jokes μιας παρέας σε inside jokes μιας γενιάς.

 1. Ημισκούμπρια (Εισαγωγή)
 2. Ο Μοναχός
 3. Ο Φίλος Του Ψαριού
 4. Η Απολλώνεια Κορμάρα (Mr. Sfihterman Mix)
 5. Tι Είναι;
 6. Το Hip-Hop Δε Σταματά
 7. Η Κατάντια
 8. Ο Εραστής
 9. Κλατς FM
 10. To Bουκολικό
 11. Τσόντα (Κοριτσάκι Mη Σε Μέλει)
 12. Ο Νόθος Αδελφός
 13. Κατλάβατε Ή Να Κάνω Και Κακά;
 14. Η Διάγνωσις (Εξαγωγή)

LOGIN