ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
30 Χρόνια Ορφέας Περίδης
Χρονολογία: 2019
Εταιρεία: OGDOO MUSIC GROUP

Ορφέας Περίδης
30 Χρόνια Ορφέας Περίδης
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κλείνοντας 30 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι (μετρώντας από τα Σύνεργα του Νίκου Παπάζογλου, όπου ακούστηκαν πρώτη φορά τραγούδια του), ο Ορφέας Περίδης γιορτάζει με μια συναυλιακή περιοδεία και μια συλλογή επανεκτελέσεων. Το παρόν είναι ένα άλμπουμ που ξεφεύγει από την πλειοψηφία ανάλογων επετειακών κυκλοφοριών, στο ότι αποφεύγει τον πληθωρισμό, το σύνηθες φορμάτ του διπλού δίσκου δηλαδή, προτιμώντας μια σφιχτοδεμένη tracklist μόλις 12 κομματιών. Από πολλές άλλες απόψεις, όμως, είναι μια κυκλοφορία που αποτυγχάνει να δικαιολογήσει τους λόγους της ύπαρξής της.

Οπωσδήποτε, κατ’ αρχάς, οι συγκεκριμένες εκτελέσεις δεν έχουν να προτείνουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό σε σχέση με τις αυθεντικές: η φαντασία λάμπει διά της απουσίας της από τις ενορχηστρωτικές παρεμβάσεις, κι έτσι αυτές σπάνια οδηγούν σε αποκαλυπτικές στιγμές (το ήσυχο, απουσία μπουζουκιών, «Κάτι Μου Κρύβεις» αποτελεί μιαν αξιοσημείωτη εξαίρεση). Επιπλέον, ο Περίδης παρουσιάζεται σε κάποια σημεία εμφανώς αδύναμος φωνητικά και ερμηνευτικά. Διακρίνεται μια «ανορεξία» γενικά, και μια διεκπαιρεωτική διάθεση από όλες τις πλευρές.

Έπειτα είναι και η αναντιστοιχία του τίτλου με την επιλογή των τραγουδιών. Από τη μια, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η εν λόγω συλλογή στήθηκε με μια greatest hits λογική: όλα τα τραγούδια προέρχονται από τους δίσκους που κυκλοφόρησαν στα ‘90s, την εποχή δηλαδή που όλα τα ραδιόφωνα έπαιζαν Περίδη και η αναγνωρισιμότητά του άγγιζε δυσθεώρητα ύψη. Από την άλλη, ο τίτλος αναφέρεται στην τριακονταετία, πράγμα που τον καθιστά εντελώς άκυρο, έως και παραπλανητικό. Αφού, με βάση αυτόν, θα περίμενε να ακούσει κανείς και κάποια από τα ουκ ολίγα όμορφα τραγούδια του τραγουδοποιού από τον 21ο αιώνα…

Κάπως έτσι, καταλήγει τούτη η κυκλοφορία να είναι με διαφορά η λιγότερο αξιόλογη της δισκογραφίας του Ορφέα Περίδη.

 1. Ο Ρομπέν Των Καμμένων Δασών
 2. Ένα Δικό Σου Χάδι
 3. Μπρονξ – Τα Τραγούδια Μου Τ’ Αμερικάνικα
 4. Ζηλεύει Η Νύχτα
 5. Αχ Να Σε Δω
 6. Παραμύθι
 7. Για Πού Το ‘Βαλες Καρδιά Μου
 8. Εθνικό Έλλειμα
 9. Υλαγιαλή
 10. Κάτι Μου Κρύβεις
 11. Φεύγω
 12. Φωτοβολίδα

LOGIN