ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Η Αγέλαστη Πολιτεία Και Οι Καλικάντζαροι
Χρονολογία: 1995
Εταιρεία: ΑΚΤΗ

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Η Αγέλαστη Πολιτεία Και Οι Καλικάντζαροι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κανείς δεν ξέρει αν η ανάγκη για κάτι διαφορετικό, κάποιο writer’s block ή ο συνδυασμός των δύο έκανε τους Αδερφούς Κατσιμίχα να θυμηθούν  εν έτει 1996 ένα παραμύθι που είχαν γράψει το 1978.

Άξιζε πάντως τον κόσμο. Μια πολιτεία στην οποία ο κόσμος δε γελάει ποτέ, σε συνδυασμό με τη γνωστή δοξασία των καλικάντζαρων που εμφανίζονται τα Χριστούγεννα για να αναστατώσουν τους ανθρώπους, αποτελούν τη βάση για μια ιστορία που γοητεύει όποιον την ακούει, υμνώντας τη γιορτή, την αταξία, την ίδια τη ζωή. Τo χιούμορ και η ευαισθησία των Αδερφών Κατσιμίχα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, με μια υποδειγματική αφήγηση από τον Χάρη που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον ως το τέλος.

Στο μουσικό κομμάτι, υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κερδισμένο στοίχημα: Οι αναφορές στο δημοτικό/παραδοσιακό τραγούδι παρελαύνουν με έναν τρόπο φιλικό στα αυτιά των παιδιών και του μέσου ακροατή. Το «Ρέιβ πάρτι» ιδίως, που πετυχαίνει και τη σύνδεση με το ροκ, σηματοδοτεί μια μεγάλη στιγμή στη μουσική πορεία του Χάρη και του Πάνου. Ξεχωρίζουν επίσης οι βασισμένες σε παραδοσιακή ιρλανδέζικη μελωδία «Έκρυθμες καταστάσεις».

Τα τραγούδια του άλμπουμ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παραμυθιού κι έτσι δεν παίχτηκαν πολύ ούτε σε συναυλίες, αλλά ούτε και στο ραδιόφωνο. Ωστόσο η Αγέλαστη Πολιτεία Και Οι Καλικάντζαροι είναι όχι μόνο ένα εξαιρετικό μουσικό παραμύθι, αλλά και τo πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Αδερφών Κατσιμίχα μετά τα Ζεστά Ποτά. Είναι απίστευτο το πώς δύο μελαγχολικοί, μαυροντυμένοι τύποι, κατάφεραν να φτιάξουν κάτι τόσο πολύχρωμο.

 1. Μια Φορά Κι Έναν Καιρό...
 2. Τα Παιδιά Της Τρέλας
 3. Κόβε Πριονάκι Μου
 4. Έκρυθμες Καταστάσεις
 5. Κόβε Πριονάκι Μου
 6. Μια Ώριμη Συζήτηση
 7. Ασυνάρτητο Συνάφι
 8. Ρέϊβ Πάρτι
 9. Το Βάλς Της Μόνικας
 10. Πολύ Έκρυθμες Καταστάσεις
 11. Τεντούκι
 12. Βοτάνι, Βοτανάκι
 13. Το Πνεύμα Της Παπαρούνας
 14. Χαμός Στο Ίσιωμα
 15. Το Επόμενο Πρωί
 16. Επίλογος

LOGIN