ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Αγία Νοσταλγία
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Αγία Νοσταλγία
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχοντας κάνει κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν, ο Λαρισαίος τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου κυκλοφορεί τελικά τον πρώτο του δίσκο στην ηλικία των 34 ετών, με αποτέλεσμα σε αυτόν να εντάσσονται τραγούδια που μάζευε για μία δεκαετία.

Στις συνθέσεις του εντοπίζονται επιρροές από το ρεμπέτικο, το πρώιμο λαϊκό και το δημοτικό τραγούδι, αλλά και από τραγουδοποιούς όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Νίκος Παπάζογλου. Με το ηχόχρωμα της μπουζουκομάνας να δεσπόζει, οι εκτελέσεις είναι ιδιαίτερα ζωντανές ενώ οι εμφανείς ατέλειες (ξεκούρδιστα όργανα, τραχιές ερμηνείες), ενίοτε προσδίδουν στο αποτέλεσμα μια αυθεντικότητα.

Σπάνια συναντά κανείς σε ντεμπούτο άλμπουμ τραγούδια τόσο πλήρη όσο τα «Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι» και «Όνειρο» (ερμηνευμένα με αρτιότητα αλλά και ειλικρίνεια από τον Γιώργο Μιχαήλ). Ακόμα πιο σπάνια, όμως, βρίσκει κομμάτια σαν το ομώνυμο του δίσκου, το οποίο μοιάζει να έρχεται από το πουθενά. Σε πολλά σημεία απαντάται ένα ιδιότυπο τραγούδι-μινιατούρα, το οποίο άλλοτε λειτουργεί («Επιτύμβιο», «Με Το Φεγγάρι Πιες») και άλλοτε μοιάζει «ρετάλι» («Διάφανες Αυλαίες», «Ο Κομήτης Του Χάλεϋ»), ενώ συνολικά κυριαρχεί μια τολμηρή γλώσσα που σαρκάζει, αυτοσαρκάζεται και κουβαλά μια προσωπική/τοπική μυθολογία. Πολλά από τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν στη συνέχεια το έργο του Παπακωνσταντίνου, παρότι η χρήση τους δεν είναι ακόμα υπό τον απόλυτο έλεγχό του, δίνουν το παρών εδώ: η αγάπη για την ποίηση, ο διάλογος με την παράδοση μέσα από μια λοξή, σύγχρονη ματιά, η αναζήτηση της έκφρασης μέσα και από την ορχηστρική μουσική.

Η Αγία Νοσταλγία είναι λοιπόν δίσκος-μάρτυρας ενός ταλέντου με σαφή δυναμική, το οποίο, όμως, βρίσκεται ακόμα σε κάπως «ακαλλιέργητη», μη κατασταλλαγμένη μορφή.

1. Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι (ερμηνεία Γιώργος Μιχαήλ)
2. Επιτύμβιο (ερμηνεία Γιώργος Μιχαήλ)
3. Χέρια Τρελλαμένα
4. Λύκος Κακός
5. Με Το Φεγγάρι Πιες (ερμηνεία Γιώργος Μιχαήλ)
6. Πάστα Με Κερασάκι
7. Οργανικό
8. Όνειρο (ερμηνεία Γιώργος Μιχαήλ)
9. Τρία Ρουμπαγιάτ (ερμηνεία Γιώργος Μιχαήλ, ποίηση Omar Khayyam)
10. Διάφανες Αυλαίες (ποίηση Ανδρέας Εμπειρίκος)
11. Καντηλανάφτης (ερμηνεία Γιώργος Μιχαήλ)
12. Ο Κομήτης Του Χάλεϋ
13. Αγία Νοσταλγία

LOGIN