ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Άγιος Φεβρουάριος
Χρονολογία: 1972
Εταιρεία: PHILIPS

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου

Eρμηνεία: Δ. Μητροπάνος, Π. Σαλπέα.

Δήμος Μούτσης
Άγιος Φεβρουάριος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ένα άλμπουμ με λαϊκά τραγούδια πάνω στη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο Άγιος Φεβρουάριος ίσως φαντάζει σε πολούς σημερινούς ακροατές βαρετό. Κι όμως, πρόκειται για έναν από τους πιο συναρπαστικούς δίσκους στην ελληνική δισκογραφία. Ήδη από την εισαγωγή, ο Δήμος Μούτσης φτιάχνει μια αριστουργηματική βάση που ισορροπεί ανάμεσα στο ροκ και στο λαϊκό ύφος, σε ένα world fusion περιβάλλον, με μια αίσθηση επικείμενης απειλής. Καθοριστικό ρόλο στον ήχο του δίσκου παίζει το όργανο (χάμοντ), ενώ το μπουζούκι αντιμετωπίζεται (για πρώτη ίσως φορά στο ελληνικό τραγούδι) ισότιμα με τα υπόλοιπα όργανα.

Τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του, ο Άγιος Φεβρουάριος πούλησε ελάχιστα αντίτυπα. Καθοριστικό για την εμπορική του άνοδο ένα χρόνο μετά, υπήρξε ένα άρθρο του Δημήτρη Ψαθά στα Νέα, που χαρακτήριζε το «Ο χάρος βγήκε παγανιά» ως «τραγούδι προτρέπον εις εγκλήματα», ερεθίζοντας την περιέργεια του κοινού. Το κομμάτι αυτό, όπως και τα «Η σούστα πήγαινε μπροστά» και «Άλλος για Χίο τράβηξε», έγιναν standards στις εμφανίσεις του Μητροπάνου, ο οποίος γοητεύει χωρίς να φωνάζει, όντας μια ήρεμη δύναμη. Πέρα από τις σπουδαίες συνθέσεις, οι στίχοι του Μάνου Ελευθερίου παραδίδουν μαθήματα για το πώς ένα τραγικό ιστορικό γεγονός μπορεί να αποδοθεί με ποιητική μελαγχολία και οικονομία φράσεων, χωρίς μελό εξάρσεις ή βεβιασμένους ηρωισμούς.

Με τον Άγιο Φεβρουάριο, ο Μούτσης μπαίνει στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες – και μάλιστα σε θέση υψηλότερη απ’ ότι του έχει ως τώρα αναγνωριστεί. Πέραν του ότι αποτελεί σταθμό για την ελληνική μουσική, πρόκειται για έναν από μετρημένους στα δάχτυλα λαϊκούς δίσκους που μπορούν να «μιλήσουν» σε νέους ανθρώπους με μοντέρνα ακούσματα.

 1. Εισαγωγή (Ορχήστρα)
 2. Άγιος Φεβρουάριος
 3. Άλλος Για Χίο Τράβηξε
 4. Το Σπίτι Στην Ανηφοριά
 5. Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά
 6. Στη Σμύρνη Και Στο Αϊβαλί
 7. Σταμάτης Κομνηνός
 8. Κι Αν Φταίει Κανείς
 9. Το Κομοδίνο
 10. Η Σούστα Πήγαινε Μπροστά
 11. Άγιος Φεβρουάριος - Φινάλε

LOGIN