ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Αγρύπνια
Χρονολογία: 2002
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Αγρύπνια
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το ερώτημα «μετά τον Βραχνό Προφήτη, τι;» θα ταλαιπωρούσε τον οποιονδήποτε. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου το απαντά ιδανικά, φτιάχνοντας έναν δίσκο που ξεπερνά, στα σημεία, το όραμα και την καλλιτεχνική επιτυχία του προηγούμενου.

Στην Αγρύπνια ο Παπακωνσταντίνου προχωράει πιο βαθιά στην προσπάθειά του να συγκεράσει τους ετερόκλητους μουσικούς κόσμους που τον συγκινούν. Κι ενώ οι προηγούμενες προσπάθειές του εστίαζαν κυρίως στο ενορχηστρωτικό επίπεδο, εδώ το ζήτημα αντιμετωπίζεται ολιστικά: σύνθεση και ενορχήστρωση γίνονται ένα, σε αναζήτηση βαθύτερων συνδέσεων μεταξύ των ποικίλων αναφορών. Η γραφή του μπορεί να είναι πλέον κατά βούληση αφαιρετική ή μεγαλεπίβολη, δίνοντας σε κάθε περίπτωση χώρο στον (και πάλι) επιβλέποντα Μπάμπη Παπαδόπουλο και τους σπουδαίους συνεργάτες του να αναπτύξουν μια μουσικότητα που δεν εφορμά μόνο από την ελληνικότητα ή τη ροκ ιστορία, αλλά εφάπτεται και πεδίων όπως η τζαζ, η electronica, η world, ο μινιμαλισμός και ο ήχος της αμερικανικής ερήμου.

Η στιχουργική θεματολογία του δίσκου αφορά τον κόσμο της νύχτας, του ύπνου και της μνήμης, και για αυτό τον σκοπό ο Παπακωνσταντίνου δεν αρκείται στους εξαιρετικούς, έντονα επηρεασμένους από ποιητές και λογοτέχνες στίχους του, αλλά δίνει πολύ περισσότερο βάρος σε  αποκαλυπτικά οργανικά («Σ’ Αφήνω Γεια», «Liquid», «Ενύπνιο»), ενώ επανεπεξεργάζεται δύο παλαιότερα τραγούδια του («Αγία Νοσταλγία», «Άστρο Του Πρωινού»), συμπληρώνοντας άψογα τη θεματολογία του.

Με την Αγρύπνια λοιπόν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αγγίζει τη δική του προσωπική καλλιτεχνική κορυφή, καταθέτοντας ένα έργο απόλυτα συμπαγές και οραματικό, δείχνοντας παράλληλα έναν δρόμο για το πώς η σύγχρονη ελληνικότητα μπορεί να επικοινωνεί με τον μεγάλο ωκεανό της μουσικής ενώ διατηρεί ανέγγιχτα τα πυρηνικά χαρακτηριστικά της.

1. Αγρύπνια (ποίηση Tristan Corbiere)
2. Σ' Αφήνω Γεια
3. Άδειοι Τόποι (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας)
4. Liquid
5. Τειρεσίας (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας)
6. Έργο Αρ.1 Σε Μιb Για Τσεκούρι Και Τηλεόραση
7. Ενύπνιο
8. Rua Da Bella Vista (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας, λογοτεχνία Fernando Pessoa)
9. Κάλαντα (ερμηνεία Κωνσταντής και Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου, στίχοι παραδ.)
10. Αγία Νοσταλγία (ερμηνεία Σωκράτης Μάλαμας)
11. Δρομέας
12. Να Βγαίνεις Απ' Το Όνειρο (ποίηση Γιάννης Ζαρκάδης)
13. Άστρο Του Πρωινού (ερμηνεία Νίκος Παπάζογλου)

LOGIN