ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Αχαρνής / Ο Αριστοφάνης Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια
Χρονολογία: 1977
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Αχαρνής / Ο Αριστοφάνης Που Γύρισε Από Τα Θυμαράκια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1975 το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν προγραμματίζει να ανεβάσει την αρχαία κωμωδία Αχαρνής του Αριστοφάνη. Ο Σαββόπουλος καταπιάνεται με το έργο και του κάνει μια «μοντέρνα» μετάφραση, βάζοντας το δικό του στίγμα και εντάσσοντας διακριτικά μια σάτιρα στη ρητορική της Μεταπολίτευσης. Τελικά η παράσταση δεν ανεβαίνει ποτέ, αλλά ο ίδιος παρουσιάζει τη δουλειά του σε μπουάτ το ’76 και ένα χρόνο μετά την ηχογραφεί.

Επιστρατεύοντας ένα σύνολο πρωτοεμφανιζόμενων ακόμα τότε τραγουδιστών που στη συνέχεια έγιναν γνωστοί και αγαπητοί (Νίκος Παπάζογλου, Σάκης Μπουλάς, Μελίνα Τανάγρη, Νίκος Ζιώγαλας, Πάνος Κατσιμίχας, Μανώλης Ρασούλης), ο Σαββόπουλος καταπιάνεται με κάτι που είναι φανερό πως τον ενθουσιάζει. Ζωγραφίζει σε έναν πιο πλούσιο ενορχηστρωτικό καμβά σε σχέση με προηγούμενες δουλειές του (κοντραμπάσο, κρουστά, τσέμπαλο, ακορντεόν, γκάιντα), εκδηλώνει για πρώτη φορά μια έντονα ενωτική διάθεση, ενώ τα καταφέρνει επίσης πολύ καλά ως αφηγητής, πάντα με έναν υπερβάλλοντα ζήλο. Τίποτα δεν μοιάζει αφημένο στην τύχη του και ταυτόχρονα υπάρχει μια «χύμα» αίσθηση, όπως και μια τόλμη στο αρχαίο κείμενο.

Το τραγούδι που μένει στην ιστορία είναι η «Παράβαση», όπου κατά μία ανάγνωση ο Σαββόπουλος ταυτίζει τον εαυτό του με τον Αριστοφάνη, φωτίζοντας τη διαχρονικά επίκαιρη φύση του έργου του. Με βασικό όπλο το συγκεκριμένο κομμάτι, τους καλούς συντελεστές και μια ένταση που ξεκινάει από τις ίδιες τις φωνές, το άλμπουμ αποκαλύπτει μια νέα πτυχή του ταλέντου του Σαββόπουλου, αυτή του παραμυθά/αφηγητή. Παρ’ ότι δεν μπορεί να κριθεί εύκολα ως μουσικό έργο αποσπασμένο από το δραματουργικό στοιχείο, κερδίζει όλα τα στοιχήματα που θέτει.

1. Πρόλογος
2. Πάροδος
3. Φαλλική Πομπή
4. Σύγκρουση
5. Αγώνας
6. Παράβαση
7. Στάσιμο
8. Κήρυκες
9. Έξοδος

LOGIN