ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Αχαρνής - Ζωντανή Ηχογράφηση Στο Ηρώδειο
Χρονολογία: 2014
Εταιρεία: SUI GENERIS

Διονύσης Σαββόπουλος
Αχαρνής - Ζωντανή Ηχογράφηση Στο Ηρώδειο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

O Διονύσης Σαββόπουλος ανέβασε τους Αχαρνής του Αριστοφάνη στη μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας τον Δεκέμβρη του ‘76. Το καλοκαίρι του 2005, η παράσταση αναβιώθηκε ξανά, συστήνοντας στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες που τα επόμενα χρόνια γνώρισαν τεράστια απήχηση, όπως ο Πάνος Μουζουράκης και ο Κωστής Μαραβέγιας. Τέλος, το Σεπτέμβρη του 2011, οι Αχαρνής παρουσιάστηκαν στο Ηρώδειο, έχοντας πολλούς κοινούς ερμηνευτές με την παράσταση του 2005, αλλά και 200 μαθητές των χορωδιών των Αρσακείων Σχολείων.

Η ζωντανή αυτή ηχογράφηση του 2011 κυκλοφορεί τελικά δυόμισι χρόνια μετά την παράσταση - και αυτή η καθυστέρηση είναι που δίνει την αίσθηση μιας μάλλον αψυχολόγητης κυκλοφορίας. Παρ’ ότι λειτουργεί ως ντοκουμέντο, περιλαμβάνοντας το πλήρες έργο που είχε φτιάξει ο Σαββόπουλος για τις παραστάσεις του ‘76-‘77 (με μικρές αλλαγές), η αλήθεια είναι ότι δεν δίνει κάτι το συναρπαστικό στους φαν που θα έτρεχαν να προμηθευτούν οποιαδήποτε κυκλοφορία του. Ο δίσκος του 1977 παραμένει η must εκδοχή του σαββοπουλικού Αριστοφάνη.

Την ίδια στιγμή βέβαια, το άλμπουμ αυτό του 2014 αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η εκαϊκευμένη προσέγγιση σε αρχαία έργα μπορεί να ακολουθήσει την οδό μιας υψηλής αισθητικής, χωρίς να προδίδει τη φύση του έργου και χωρίς βεβιασμένες επικαιροποιήσεις. 

LOGIN