ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

0
ratenow
Άλλαξαν Πολλά
Χρονολογία: 2017
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Άλλαξαν Πολλά
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο Άλλαξαν Πολλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις που φανερώνουν ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, έχοντας περάσει πια τα 60, βιώνει το πρώτο του σοβαρό writer's block: Ξεθάβει ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι που είχε γράψει το 1984 με τους Τερμίτες («Το γέλιο»), ερμηνεύει τον «Πάρη» που είχε δώσει παλιότερα στον Νταλάρα, διασκευάζει ξανά το «Απορώ» μόλις ένα χρόνο μετά τη συμπερίληψή του στη ζωντανή ηχογράφηση Παραγγελιά και εμπιστεύεται σε άλλους συνθέτες τα μισά περίπου τραγούδια του δίσκου.

Αν εξαιρέσει κανείς τον τρυφερό «Υπνοβάτη» με το ωραίο του μαχαιριτσικό ρεφρέν και την μπρεγκοβιτσική «Παράγκα», το υπόλοιπο υλικό προκύπτει πρόχειρο και ανέμπνευστο. Οι μελοποιήσεις στους στίχους του Ελευθερίου ακούγονται διεκπαιρεωτικές και κουρασμένες, η «Ανάποδη Ζαριά» είναι ένα πραγματικά κακό τραγούδι, ενώ ακόμα και η γοητευτική βραχνάδα του τραγουδιστή Μαχαιρίτσα ώρες-ώρες χάνει το παιχνίδι.

Εν κατακλείδι, με έναν δίσκο σαν κι αυτό, ο Μαχαιρίτσας κινεί το όχημά του στο ρελαντί, χωρίς εκπλήξεις και χωρίς μεγάλες αξιώσεις. Μπορεί όντως να «άλλαξαν πολλά», o ίδιος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος ή ικανός να αλλάξει - προσθέτοντας έτσι ακόμα μία μέτρια κυκλοφορία στον μακρύ του κατάλογο, η οποία δυστυχώς έμελλε να είναι και η τελευταία του.

 1. Άλλαξαν πολλά
 2. Υπνοβάτης
 3. Επισκεπτήριο
 4. Ανάποδη ζαριά
 5. Ο Πάρης
 6. Απορώ
 7. Κουζίνα
 8. Συνήθισα
 9. Το γέλιο
 10. Θέσεις
 11. Παράγκα
 12. Όλα Πατρίδες

LOGIN