ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Αναπνοές
Χρονολογία: 1997
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Λ. Πλάτωνος

Ερμηνεία: Σ. Γιαννάτου.

Λένα Πλάτωνος
Αναπνοές
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Οικογενειακά προβλήματα, αλλά και μια γενική πτώση του ενδιαφέροντος γύρω από το έργο της, αδρανοποίησαν τη Λένα Πλάτωνος στο μεγαλύτερο μέρος των 90’s. Σχεδόν εφτά χρόνια μετά το Μη Mου Toυς Κύκλους Tάρατε, οι Αναπνοές δεν λογαριάστηκαν από κανέναν ως «μεγάλη επιστροφή», κάτι που μπορεί να αποδοθεί εν μέρει και στη χαμηλόφωνη φύση των τραγουδιών. Η έντεχνη μουσική είχε αλλάξει, φέρνοντας γοητευτικές νέες παρουσίες στο παιχνίδι, η δε ηλεκτρονική παραήταν πολυάσχολη στην αναζήτηση του μέλλοντος για να στήνει γέφυρες με το παρελθόν.

Στις Αναπνοές η τραγουδοποιός κλειδώνει το συνθεσάιζερ στο πατάρι και παραδίδει το πιάνο στον Γιώργο Κατσάνο, διατηρώντας λιτότητα στις ενορχηστρώσεις. Τα τραγούδια διατρέχονται από μια γνώριμη ευαισθησία και απαλότητα, χωρίς τη δυναμική άλλων εποχών. Υπάρχει όμως κάτι που σώζει το άλμπουμ από τη μετριότητα – και αυτό είναι η εξαιρετική παρουσία της Σαββίνας Γιαννάτου. Ο τρόπος που λέει το «αγάπη μου» στο «Ντρέπομαι», οι λαρυγγισμοί  στην «Έρημο» και η a-capella ερμηνεία στις «Κινήσεις», όπου σχεδόν ξεχνάς ότι δεν ακούγονται όργανα, δίνουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της.

«Καθηλωμένη ανεξήγητα/ δεν μπορώ να πάρω ούτε το αυτοκίνητο για να σε ψάξω» γράφει η Πλάτωνος στο εναρκτήριο «Θα ‘ρθεις». Θα της έπαιρνε καιρό να συνέλθει. ‘Οσο για τη Γιαννάτου, πέρα από σπουδαία τραγουδίστρια εδώ, στέκεται και «φίλη στα δύσκολα».

 1. Θα 'ρθεις
 2. Μόνο Τη Σκιά Της
 3. Αυτοσχεδιασμός Ι
 4. Θεά Θεία
 5. Στην Έρημο
 6. Η Μαργαρίτα
 7. Ντρέπομαι
 8. Το Κλικ
 9. Ξανά Εδώ
 10. Αυτοσχεδιασμός ΙΙ
 11. Κινήσεις
 12. Το Όνειρο

LOGIN