ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης

Eρμηνεία: Λ. Κηλαηδόνης, Π. Κονιτσιώτη, Κ. Θωμαΐδης, Α. Μανδηλάς.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μικροαστικά, η πρώτη συνεργασία Κηλαηδόνη-Νεγρεπόντη, έφεραν κάτι φρέσκο στο ελληνικό τραγούδι και πέραν αυτού πούλησαν πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες της εταιρίας. Με τον αέρα αυτής της επιτυχίας λοιπόν, οι δύο δημιουργοί ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους δύο χρόνια μετά.

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης έλεγε πάντα ότι τα Μικροαστικά είναι κοινωνικά τραγούδια, ενώ τα Απλά Μαθήματα πολιτικά. Ετούτη τη φορά δεν κάνει σάτιρα, αλλά αποτυπώνει σκέψεις, ιδεολογικά πιστεύω, αντιρρήσεις. Και εδώ έχουμε τον πρώτο ντιζαβαντάζ του δίσκου, καθώς αυτή η απλοϊκή προσέγγιση αφαιρεί κάτι από τη γνώριμη σπιρτάδα της προηγούμενης συνεργασίας των δημιουργών. Το βασικότερο μειονέκτημα όμως είναι ότι, πέρα από κάποια κομμάτια όπως «Το Σύστημα» ή το «Τα λόγια και η πράξη», οι μελωδίες του Κηλαηδόνη στρώνουν απλά το χαλί. Έχουν ρόλο συνοδευτικό -κάτι που βέβαια ως ένα βαθμό επιτάσσει η λιτή γραφή του Νεγρεπόντη. Μικρό ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι ενορχηστρώσεις.

Στην αναπόφευκτη σύγκριση με τα Μικροαστικά λοιπόν, τα Απλά Μαθήματα χάνουν. Μολονότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κακό δίσκο, έχουμε μια κλασική περίπτωση καλλιτεχνικής απόπειρας που γλιστράει επειδή πατάει σε δοκιμασμένη συνταγή, καθώς επίσης και ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν καταθέτεις απόψεις ξεχνώντας να φτιάξεις τραγούδια.

  1. Απλή Αριθμητική
  2. Το Σύστημα
  3. Το Επαναστατικό Άλμα
  4. Οι Έννοιες
  5. Η Πατρίδα
  6. Οι Συμβάσεις
  7. Η Αντιμετώπιση Των Ψυχώσεων
  8. Η Δωρεά
  9. Συμβιβασμός
  10. Η Θεία Τάξις

LOGIN