ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Aρκαδία 2 και 3
Χρονολογία: 1976
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Μ. Ελευθερίου, Γ. Φωτεινός

Eρμηνεία: Μ. Θεοδωράκης.

Οι «Αρκαδίες» κυκλοφόρησαν σε πολλές διαφορετικές εκτελέσεις. Ο διαχωρισμός τους στους τρεις μεγάλους δίσκους Αρκαδία 6 και 8 (1974), Αρκαδία 2 και 3 (1976) και Αρκαδία 1, 7, 8 (1997) έγινε με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του συνθέτη.

Μίκης Θεοδωράκης
Aρκαδία 2 και 3
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Πίσω στα 1969, χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση ώστε να φτάσουν στίχοι του Μάνου Ελευθερίου στα χέρια του εξόριστου στη Ζατούνα της Αρκαδίας Μίκη Θεοδωράκη. Ακούγοντας τον συνθέτη στο πιάνο του, σε ζωντανή ηχογράφηση αναλλοίωτη από στουντιακή επεξεργασία, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς ένα δέος.

Ξεκινώντας με τραγούδια του κύκλου Αρκαδία 3, το χασάπικο «Μέσα σε κήπο κάθισα», τα ζεϊμπέκικα «Μάνα, το μάννα τ’ ουρανού» και «Του χάρου η μάνα», το χαρούμενο «Γλυκοφιλούσα Παναγιά» είναι από τα καλύτερα κομμάτια που γράφει ο Θεοδωράκης στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Τα τραγούδια του κύκλου Αρκαδία 2 (ακούμε μόνο ορισμένα από αυτά), είναι υποδεέστερα. Λίγο πριν τελειώσει ο δίσκος όμως, το μετασυμφωνικό «Η αδελφή μας η Αθηνά», το μόνο του δίσκου σε ποίηση Γιώργου Φωτεινού, είναι μια σκοτεινή και επιβλητική κατάθεση με το παίξιμο του Θεοδωράκη στο πιάνο να στοιχειώνει τον ακροατή.

Η πρώτη ακρόαση του Αρκαδία 2 και 3 λοιπόν σε ανταμείβει. Από τη δεύτερη και μετά, αναρωτιέσαι τι δίσκος θα έβγαινε αν τα τραγούδια είχαν ενορχηστρωθεί πλήρως και αποδοθεί από έναν μεγάλο τραγουδιστή. Ακόμα πάντως κι αν δεν προσφέρονται για το ραδιόφωνο ή για να τραγουδηθούν από το ευρύ κοινό σε αυτή τη μορφή τους, τα κομμάτια σου προσφέρουν συγκινήσεις – ιδίως αν λάβεις υπ’ όψιν τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκαν.

1. Μέσα Σε Κήπο Κάθησα
2. Μάνα, Το Μάννα Του Ουρανού
3. Του Χάρου Η Μάνα
4. Σε Λένε Μάνα Του Χριστού
5. Γλυκοφιλούσα Παναγιά
6. Ήσουν Μπαξές
7. Ιντερμέτζο
8. Ο Άνεμος Γέννησε Την Νύχτα
9. Ο Λόγος Ο Στερνός
10. Πήρα Τους Δρόμους Του Ληστή
11. Αυτοί Που Θα Έρθουν
12. Η Αδελφή Μας Η Αθήνα

LOGIN