ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Αρκαδία 6 και 8
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Μ. Θεοδωράκης, Μ. Αναγνωστάκης

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη, Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.

Οι «Αρκαδίες» κυκλοφόρησαν σε πολλές διαφορετικές εκτελέσεις. Ο διαχωρισμός τους στους τρεις μεγάλους δίσκους Αρκαδία 6 και 8 (1974), Αρκαδία 2 και 3 (1976) και Αρκαδία 1, 7, 8 (1997), έγινε με βάση την επίσημη ιστοσελίδα του συνθέτη.

Μίκης Θεοδωράκης
Αρκαδία 6 και 8
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Εν μέσω Χούντας, από τον Αύγουστο του 1968 μέχρι τον Οκτώβριο του 1969, ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται εξόριστος μαζί με την οικογένειά του σε ένα πετρόχτιστο σπίτι στο χωριό Ζατούνα της ορεινής Αρκαδίας. Εκεί, δεν σταματά να συνθέτει, παρακινούμενος και από τους φρουρούς του, που απολάμβαναν να τον ακούν στο πιάνο. Ανάμεσα στα έργα που δημιουργεί εκεί είναι και οι έντεκα «Αρκαδίες».

Τον Οκτώβρη του ’74, ο συνθέτης κυκλοφορεί σε ένα δίσκο την Αρκαδία 6 και την Αρκαδία 8, αμφότερα μετασυμφωνικά λαϊκά έργα επικού χαρακτήρα, το πρώτο σε ποίηση δική του και το δεύτερο σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη. Το συνθετικά πυκνό και μεγαλοπρεπές «Θούριον» είναι ένα σουρεαλιστικό ποίημα για την εθνική αντίσταση, ενώ το «Στον Άγνωστο ποιητή» μια κραυγή προς το ελληνικό πνεύμα γεμάτη ορμή, με ονομαστική αναφορά σε μεγάλους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς. Η πιο “motivational” και πιθανότατα η καλύτερη στιγμή του δίσκου.

Στο δεύτερο μέρος, το «Mιλώ», που αναφέρεται στον ελληνικό εμφύλιο, γίνεται πιο επικό με τη φωνή της Φαραντούρη απ’ την εκτέλεση του Καλογιάννη που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Τέλος, το «Χάρης 1944» ξεκινά υποτονικά αλλά οδηγείται σε μια κορύφωση. Το αρνητικό είναι ότι και στα δύο αυτά κομμάτια, ο επιβλητικός χαρακτήρας της μουσικής και της ερμηνείας περισσότερο φορτώνει παρά φωτίζει την ποίηση του Αναγνωστάκη.  

Αν όχι ένα εύστοχο έργο, το Αρκαδία 6 και 8 είναι πάντως η προσωπική παρηγοριά ενός αποκλεισμένου που προσπαθούσε να παραμείνει ζωντανός δημιουργώντας.

  1. Αρκαδία 6: Θούριον
  2. Αρκαδία 6: Στον άγνωστο ποιητή
  3. Αρκαδία 8: Mιλώ
  4. Αρκαδία 8: Χάρης 1944

LOGIN