ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Αρχιπέλαγος
Χρονολογία: 1960-1961
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Ν. Γκάτσος, Μ. Θεοδωράκης, Γ. Θεοδωράκης, Δ. Χριστοδούλου, Π. Κοκκινόπουλος, Οδ. Ελύτης.

Eρμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, Μ. Λίντα.

Τα τραγούδια του κύκλου Αρχιπέλαγος κυκλοφόρησαν χωριστά σε μικρούς δίσκους 45 στροφών. Στα 1976 κυκλοφορεί ένα ομώνυμο συγκεντρωτικό LP, περιλαμβάνοντας κάποια τραγούδια με τη φωνή του Μπιθικώτση και κάποια με τη φωνή της Λίντα.

Μίκης Θεοδωράκης
Αρχιπέλαγος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

O κύκλος τραγουδιών Αρχιπέλαγος κυκλοφορεί σε δίσκους 45 στροφών την περίοδο 1960-1961, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Με βασικό πρωταγωνιστή το μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη, τα περισσότερα κομμάτια έχουν αναφορές στη θάλασσα, με μια φωτεινή διάθεση, μια δροσερή αύρα και πλήθος στιχουργών/ποιητών να δίνουν το δικό τους στίγμα.

Τα περισσότερα κομμάτια εδώ κυκλοφόρησαν τόσο με τη φωνή του Μπιθικώτση, όσο και με τη φωνή της Μαίρης Λίντα. Στη δεύτερη περίπτωση, οι εκτελέσεις έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον μουσικολογικά, με την είσοδο ορχήστρας εγχόρδων και πνευστών εν έτει 1961 να αποτελεί τομή για το ελληνικό τραγούδι. Σε αντίθεση με το βαρύ κλίμα του Επιταφίου, εδώ ξεχωρίζει η ζωηράδα των συνθέσεων του Μίκη Θεοδωράκη, χαρακτηριστικότερα στην τεράστια επιτυχία «Μαργαρίτα Μαργαρώ», αλλά και στη «Λειτουργία», όπου οι στίχοι του αδερφού του, Γιάννη, μπλέκουν το ερωτικό και το θρησκευτικό στοιχείο με έναν μοντέρνο τρόπο. Ακόμη, σε αυτό τον κύκλο τυπικά ανήκει και το περίφημο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», που χρησιμοποιήθηκε για την αγγλοϊσπανική ταινία Honeymoon και εν συνεχεία ηχογραφήθηκε από τη Γιοβάννα, τη Μαίρη Λίντα, αλλά και τους Beatles, ως “The Honeymoon Song”.

Μολονότι όχι ένα συμπαγές έργο με σαφή θέση (οι ετερόκλητες εκτελέσεις δεν βοηθούν σε αυτό), το Αρχιπέλαγος πρωτοπαρουσιάζει την ελαφριά πλευρά του Θεοδωράκη, με πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις και αρκετά τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο.

 1. Μυρτιά
 2. Ροδόσταμο
 3. Είχα Φυτέψει Μια Καρδιά
 4. Μαργαρίτα-Μαργαρώ
 5. Το Παλικάρι
 6. Απαγωγή
 7. Πάμε Μια Βόλτα Στα Χανιά
 8. Λειτουργεία
 9. Ανάμεσα Σύρο Και Τζιά
 10. Η Ροδιά
 11. Θ’Αφήσω Τη Μανούλα Μου
 12. Φεύγω Μακριά Πατρίδα Μου
 13. Αν Θυμηθείς Τ’ Όνειρό Μου

b 24898 or archipelagos

LOGIN