ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Ας Πρόσεχες...
Χρονολογία: 1988
Εταιρεία: CBS

Μουσική: Mιχάλης Ρακιντζής (Σάκης Μπουλάς στο 5)

Στίχοι: Σάκης Μπουλάς

Ερμηνεία: Σάκης Μπουλάς.

Σάκης Μπουλάς
Ας Πρόσεχες...
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Την ώρα που ο πρώτος δίσκος του Μπουλά περιείχε μουσικές των Μαχαιρίτσα, Γιοκαρίνη, Πάνου Κατσιμίχα, Βαρδή, Ζουγανέλη και Δερβενιώτη, συνθέτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα ποπ, ροκ και ελαφρού τραγουδιού, στο Ας Πρόσεχες… η σκυτάλη παραδίδεται στον Μιχάλη Ρακιντζή. Ο οποίος κάθεται μόνος του στην καρέκλα του συνθέτη, επιλέγοντας πιο «πλαστικές» ενορχηστρώσεις και μια σαφή ποπ προσέγγιση.

Η μόδα της εποχής, ήθελε την κονσόλα να φτιάχνει «μόνη της» το ηχητικό χαλί, με το αποτέλεσμα να θυμίζει συχνά μουσική μπαλνταφάν. Το πρόβλημα αυτής της επιλογής, μεγεθύνεται μέσα από την απόσταση που δίνει ο χρόνος. Έτσι, οι μοντέρνες ηχητικές περιπέτειες αμφίβολου χιούμορ που ακούμε εδώ, όπως τα «Αχ …αλή μπαμπά», «Ούγκα ούγκαγκα» και «Φτου κακά», ακούγονται σήμερα εντελώς ξεπερασμένες. Στο δε «Από μικρός φαινόμενα», το funk συναντά το hip hop θυμίζοντας τα πρώτα άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers, χωρίς ωστόσο να βρίσκει τον Μπουλά σε ιδιαίτερη στιχουργική φόρμα.

Τα highlights έρχονται εκεί όπου ο ίδιος εκφράζει τις σκέψεις του για τη γενιά του και την Αριστερά. Συγκεκριμένα, στα «Τι ειν’ η πατρίδα μας» και «Κόκκινο Μπαλόνι», υπάρχει κάτι από το πνεύμα του Τζίμη Πανούση, με απλές, στρωτές μελωδίες και δυνατές ερμηνείες. Τα κομμάτια αυτά φανερώνουν τόσο το μελωδικό χάρισμα του Ρακιντζή, όσο και το πνευματικό υπόβαθρο του Μπουλά, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου ο ίδιος επιλέγει να κρύβει επιμελώς πίσω από σαχλαμάρες.

Αντίθετα πάντως με το Μπουλάς Ελλάς, το Ας Πρόσεχες… δεν είναι ένας δίσκος που διατηρεί το ενδιαφέρον και το κέφι του ακροατή. Θυμίζει περισσότερο σκανταλιά ενήλικων παιδιών, παρουσιάζοντας δύο ταλαντούχους καλλιτέχνες σε αμηχανία.

  1. Κάτσε Στο Παπί Μου
  2. Αχ Αλή Μπαμπά
  3. Τι Ειν΄ Η Πατρίδα Μας
  4. Κατά Βάθος Λοιπόν Σ΄ Αγαπώ
  5. Και Τώρα Που Πήραμε Φόρα
  6. Από Μικρός Φαινόμουνα
  7. Ούγκα Ουγκάγκα
  8. Κόκκινο Μπαλόνι
  9. Φτου Κακά
  10. Η Μαμά Του Μήτσου

LOGIN