ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ασίκικο Πουλάκη
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: ΑΚΤΗ

Στίχοι: Μ. Γκανάς, Μ. Θεοδωράκης

Ερμηνεία: Β. Λέκκας.

Μίκης Θεοδωράκης
Ασίκικο Πουλάκη
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματα του συνθέτη Θεοδωράκη υπήρξε και ο ασίκικος ρυθμός, που πρωτοεμφανίζεται στα τραγούδια «Τα πικροσάββατα» και «Το βρακί», τα οποία συνθέτει το φθινόπωρο του ’83. Στα 1984, φτιάχνει έναν ολόκληρο κύκλο τραγουδιών που ονομάζεται Ασίκικα. Από αυτά, κάποια εντάσσονται στον Διόνυσο (1985) και κάποια άλλα μένουν στο ράφι, για να κυκλοφορήσουν 12 χρόνια μετά στον δίσκο Ασίκικο Πουλάκη, σε στίχους Μιχάλη Γκανά.

Με ανατολίτικο άρωμα, ο ασίκικος γυρίζει τον Θεοδωράκη στον ελληνικό πολιτισμό που έλαμψε στα παράλια της Μικράς Ασίας. Ενορχηστρωτής εδώ είναι ο Γιάννης Σπάθας, που βρίσκει χώρο και για την ηλεκτρική του κιθάρα. Το πρόβλημα του δίσκου είναι οι υπερβολές του: Όταν οι επιβλητικοί ρυθμοί του Θεοδωράκη συναντούν μια εξίσου επιβλητική παραγωγή, το αποτέλεσμα ξεφεύγει προς μια κατεύθυνση που θυμίζει μουσική για Eurovision (χαρακτηριστικότερα στο «Κοίτα με στα μάτια»). Επιπλέον, οι ερμηνείες του Λέκκα και οι στίχοι του Γκανά πέφτουν στην παγίδα της γνωστής μεγαλοπρέπειας του εντέχνου, που στα μέσα της δεκαετίες του ’90 βρισκόταν στην ακμή της (ακούστε π.χ. την ερμηνεία στο «Ναυαγό»). 

Δίνοντας το ελεύθερο σε νεώτερους ανθρώπους να διαμορφώνουν τους δίσκους του, ο Θεοδωράκης ρίσκαρε - και πολύ καλά έκανε. Στο Ασίκικο Πουλάκη  πάντως, πέφτει θύμα μιας αισθητικής που σε επίπεδο εκτέλεσης και παραγωγής δεν εξυπηρετεί σωστά στο υλικό του. 

1. Σημαδεμένος Απ' Την Αγάπη
2. Κοίτα Με Στα Μάτια
3. Αϊβαλί
4. Σαν Ορφανό
5. Η Κάθοδος Των Δωριέων
6. Πως Να Ξεχάσω
7. Ναυαγός
8. Ασημένια Ταμπακιέρα
9. Ασίκικο Πουλάκι
10. Οι Δρόμοι Του Αρχαγγέλου

LOGIN