ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Χάλια
Χρονολογία: 1998
Εταιρεία: ΑΚΤΗ/SONY

Φοίβος Δεληβοριάς
Χάλια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με σήμα-κατατεθέν ένα ιδιαίτερο χτένισμα και όπλο τους πρωτότυπους στίχους του, ο Δεληβοριάς του ‘98 είναι πια αρκετά δημοφιλής. Στο Χάλια συμμαζεύει κάπως τον ήχο του, κατακτά μια δική του γλώσσα και επικοινωνεί βαθύτερα με τους συνομηλίκούς του.

Η σημασία του δίσκου αυτού, έγκειται στην εμπορική επιτυχία του. Γιατί πέρα από τα εύπεπτα «Κάθε Σεπτέμβρη» και «Θέλω να σε ξεπεράσω», στα ραδιόφωνα ακούστηκε επίσης το «Εκείνη», η «Γυναίκα του Πατώκου» και το ομώνυμο, κομμάτια με πολλούς στίχους και μονότονη μελωδία χρίς ρεφρέν, που δεν έμοιαζαν με τίποτα άλλο. Εμβληματικά τραγούδια και τα τρία, είναι οι πρώτες μεγάλες νίκες του Δεληβοριά - αυτές που θα τον φύλαγαν από το εύκολο σουξέ και τη συμβατικότητα. Κατά τα άλλα, υπάρχουν και αστοχίες: H συμμετοχή της Καίτης Γαρμπή θα δικαιωνόταν πληρέστερα με μια καλύτερη επιλογή τραγουδιού, το «Αν σε χασώ» είναι αφελές και ανολοκλήρωτο, ενώ η επιλογή session μουσικών συνολικά οδηγεί σε ένα απρόσωπο, κρύο ηχητικό αποτέλεσμα.

Παρ’ όλες τις αδυναμίες του όμως, το Χάλια είναι ένας άκρως απολαυστικός δίσκος, με χιούμορ, πρωτοτυπία και ευαισθησία. Εξ ου και σημείωσε μια «λαϊκή» επιτυχία που όμοιά της δεν υπήρξε σε κανένα άλλο άλμπουμ του Δεληβοριά ως τώρα (παρά μόνο σε παραστάσεις του), φλερτάροντας με το υγιές mainstream χωρίς κόμπλεξ, αλλά και χωρίς καλλιτεχνικές εκπτώσεις.

 1. Εκείνη
 2. Ένας Σκύλος Στο Κολωνάκι
 3. Χάλια (Invitation To The Blues)
 4. Πιστός
 5. Η Γυναίκα Του Πατώκου
 6. Κάθε Σεπτέμβρη
 7. Θέλω Να Σε Ξεπεράσω
 8. Φώτης (Ένα Τραγούδι Για Τον Πατέρα Μου)
 9. Ο Άντράς Της Ζωής Μου
 10. Αν Σε Χάσω
 11. Ο Διπλοπαντρεμένος

LOGIN