ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Μπάλλος
Χρονολογία: 1971
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Μπάλλος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

«Μια ηχητική και λεκτική περιπέτεια που άρδευε ντελιριακή έμπνευση από τόσο ακραίες περιοχές της επικράτειας -περιοχές του χάρτη και περιοχές της νόησης- ώστε να φτάνει να τις καταργεί, ανοίγοντας έτσι στην ελληνική μούσα παράθυρο διάπλατο στον παγκόσμιο ηχητικό πολιτισμό». Με αυτή την πρόταση περιέγραψε κάποτε στο περιοδικό Δίφωνο ο Αργύρης Ζήλος τον «Μπάλλο», το 16λεπτο τραγούδι-επίτευγμα που ανοίγει τον τρίτο ομώνυμο δίσκο του Σαββόπουλου, συνδυάζοντας τα πνευστά των Βαλκανίων με το προοδευτικό ροκ και την ψυχεδέλεια με την ελληνική παράδοση. Πρόκειται για ένα τραγούδι πρωτόγονης δύναμης, μια κορυφαία στιγμή για την εγχώρια μουσική και όχι μόνο.

Στη δεύτερη πλευρά, τα πράγματα δεν είναι λιγότερο συναρπαστικά. Ακούμε τις πιο άγριες καταθέσεις της συνολικής πορείας του Σαββόπουλου («Κιλελέρ», «Ο παλιάτσος κι ο ληστής»), με τη μπάντα του τα Μπουρμπούλια να έχουν φύγει από τον μιμητισμό των γκρουπ του εξωτερικού, προς ένα ροκ αυθεντικό όσο και ελληνικό. Στο «Διάλειμμα» η ροή χάνεται ελαφρώς, το «Σ’ ευχαριστώ, ω! εταιρία» περνάει σε μια υπόγεια, αλλόκοτη ειρωνεία, για να καταλήξουμε στη μελωδία του «Ολαρία ολαρά», που εκ των υστέρων μαρτυρά ότι ο συνθέτης γνώριζε ήδη τι θα ακολουθούσε στο μέλλον.

Η μελαγχολία που χαρακτήριζε το Περιβόλι Του Τρελού δύο χρόνια πριν, στον Μπάλλο γίνεται δύναμη. Τα τραγούδια δεν στοχεύουν στη συγκίνηση και ο Σαββόπουλος, με τεράστια αυτοπεποίθηση πλέον, δηλώνει «αρχηγός σ’ αυτό το πανηγύρι», καταθέτοντας στα 26 του χρόνια ένα αριστούργημα βαλκανικού ροκ, που στέκει δίπλα στο Hot Rats του Frank Zappa χωρίς να το μιμείται.

1. Μπάλλος
2. Κιλελέρ
3. Ο Παλιάτσος Κι Ο Ληστής (Bob Dylan - Απόδοση: Δ.Σ.)
4. Έρχεται Βροχή, Έρχεται Μπόρα
5. Σημαία Από Νάϋλον
6. Διάλειμμα
7. Σ' Ευχαριστώ, Ώ! Εταιρία

LOGIN