ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Βeat Poetry
Χρονολογία: 2012
Εταιρεία: ΛΥΧΝΟΣ/ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μουσικές πάνω σε έργα των Ginsberg, Burroughs, Norse, Corso & Bukowski.

O δίσκος κυκλοφόρησε και σε αγγλική βερσιόν.

Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας
Βeat Poetry
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά από μια ελαφρώς μουδιασμένη συναυλιακή επανένωση, οι Αδερφοί Κατσιμίχα επιστρέφουν και δισκογραφικά με έναν δίσκο-αφιέρωμα στην beat ποίηση, που υπήρξε μεγάλη τους επιρροή. Βάζοντας μουσική σε ποιήματα των Ginsberg, Burroughs, Norse, Corso και Bukowski, επιλέγουν να φτιάξουν κυρίως ηχητικά χαλιά και όχι συνθέσεις.

Η επιλογή αυτή δεν θα αποτελούσε πρόβλημα, βέβαια, αν οι μουσικές δεν είχαν κάτι το πλαστικό και ψυχρό. Στο κυνήγι μιας ατμόσφαιρας σκοτεινής, που στοχεύει στην περιγραφή ενός απάνθρωπου κόσμου, οι παρωχημένες ιδέες όσον αφορά το συνθετικό/ηχητικό/ενορχηστρωτικό κομμάτι οδηγούν τελικά σε έναν ήχο παλιομοδίτικο και κατά κάποιον τρόπο «παλιοροκάδικο». Καλά στοιχεία φυτρώνουν εδώ κι εκεί, αλλά δεν μπορούν να «ανθίσουν»: Το ηλεκτρισμένο μπλουζ του Γιάννη Σπάθα στο «Ουρλιαχτό» π.χ. έχει μια γοητεία, αλλά τα ντραμς πίσω του είναι ψεύτικα και η βάση του τραγουδιού δεν είναι άλλη από εκείνη του τραγουδιού «Η μοναξιά του σχοινοβάτη». Οι φωνές του Χάρη και του Πάνου διατηρούν την όμορφη χροιά τους, από τις απαγγελίες τους όμως αναδύεται συχνά ένας διδακτισμός και μια επιτήδευση. Επίσης, αν και υψηλού επιπέδου, η ποίηση που συγκεντρώνεται εδώ ζωγραφίζει διαρκώς τον ίδιο πίνακα και η επανάληψη της φράσης «ξέχνα ή πολέμησε» στο τέλος, ακούγεται σαν πρόσκληση σε κομμουνιστική συγκέντρωση.

Ασφαλώς, από το να συνεχίσουν να κυκλοφορούν συλλογές και να κάνουν συναυλίες-μνημόσυνα, ένα άλμπουμ με νέο υλικό ήταν μια έντιμη κίνηση από πλευράς Χάρη και Πάνου. Επιπλέον, στα συν του όλου εγχειρήματος πρέπει να συμπεριληφθεί η εξαιρετική εργασία που έχει γίνει στο πλούσιο booklet της έκδοσης. Δυστυχώς όμως, παρά τις αγνές τους προθέσεις, μουσικά οι Αδερφοί Κατσιμίχα αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καταθέτοντας έναν βαρετό δίσκο.

 1. Όνειρο Του Κατμαντού
 2. Στην Τύχη
 3. ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ Πουλιά Του Σαν Φραντσίσκο
 4. Μολώχ (Moloch)
 5. Επιστροφή Στο Times Square
 6. Μανχάταν
 7. Οι Μέρες Των Ποιημάτων Μου
 8. Καρδιά Στο Κλουβί
 9. America
 10. Ουρλιαχτό
 11. Αγαπητή Τζέην

LOGIN