ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

10
ratenow
Canto General
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: P. Nerouda

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδής, Εθνική χορωδία Γαλλίας.

Το Canto General ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 1974 στο Παρίσι. Το 1975, η συγκεκριμένη ηχογράφηση κυκλοφορεί αρχικά στη Γαλλία και εν συνεχεία στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους κυκλοφορεί στην Ελλάδα μια επαυξημένη ζωντανή ηχογράφηση του έργου, από τις συναυλίες που είχαν δοθεί στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού (είναι αυτή που αποτιμάται στη συγκεκριμένη σελίδα, με τα εφτά τραγούδια). Στην πορεία ακολούθησαν πολυάριθμες εκτελέσεις και εκδόσεις, με πιο άξια αναφοράς αυτή του 1982 που κυκλοφορεί σε Σουηδία και Δυτική Γερμανία αποτυπώνοντας το έργο στην ολότητά του, με έξι επιπλέον κομμάτια.

Μίκης Θεοδωράκης
Canto General
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από όλα τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, το Canto General είναι το πιο μεγαλόπνοο, ένα παγκόσμιο λαϊκό ορατόριο που ξεπερνά τα όρια της ελληνικότητας, χωρίς ωστόσο να τα αγνοεί. Το μέγεθος και ο χαρακτήρας του ομότιτλου έργου του Pablo Nerouda, το οποίο ο Θεοδωράκης διαβάζει κατά τη διάρκεια της Χούντας στην Ελλάδα αισθανόμενος μια ταύτιση με τον αγωνιζόμενο λαό της Χιλής, οδηγεί σε μια ανάλογα επική και πομπώδη μουσική.

Η κύρια αξία του έργου έγκειται στον πολυρυθμικό του χαρακτήρα. Εμπνεόμενος τόσο από τους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς (η πατρίδα του Nerouda) όσο και τους παραδοσιακούς ελληνικούς, ο Θεοδωράκης χρησιμοποιεί μια μεικτή τεχνική, με «αναρχικές» προσεγγίσεις και πολλές εναλλαγές στο ρυθμό - χαρακτηριστικότερα στις «Βλαστήσεις», που αρχίζουν σε 8/8, αλλάζουν σε 9/8 και 7/8, αλλά ο χρόνος που τελικά κινεί το ρυθμό είναι 5/8. Ακόμη, οι «Ελευθερωτές» και η «Ξεσηκωμένη Αμερική» είναι ισχυρές καταθέσεις, με τα κρουστά του Στρασβούργου, την Εθνική Χορωδία της Γαλλίας και μια εξαιρετική Φαραντούρη να συντελούν σε ένα μεγαλοπρεπές αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρεί το Canto General ένα από τα κορυφαία έργα του. Η μεγαλοπρέπεια που το χαρακτηρίζει, σε συνδυασμό με την ηρωικά αγωνιστική θεματολογία, έχει παρασύρει αρκετούς στο να συμφωνήσουν μαζί του χωρίς να έχουν αποκωδικοποιήσει τους στίχους – πόσο μάλλον τη μουσική. Οι μελωδίες του έργου πάντως δεν φτάνουν το επίπεδο αυτών του Άξιον Εστί (του άλλου μεγάλου λαϊκού ορατόριου που υπέγραψε ο συνθέτης), ενώ δεν υπάρχει επίσης μια σαφή δομή με αρχή, μέση και τέλος. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα πολυρυθμικό επίτευγμα, μοναδικό στην παγκόσμια μουσική, αλλά και αρκετά περίπλοκο ώστε να φτάσει εκεί που πιστεύει ότι ανήκει, δηλαδή στις καρδιές των ανθρώπων.

1. Algunas Bestias (Μερικά Ζωντανά)
2. Voy A Vivir (Θέλω Να Ζήσω)
3. Los Libertadores (Οι Ελευθερωτές)
4. La United Fruit Co (Εταιρεία Φρούτων)
5. VienenLosPajaros (Έρχονται Τα Πουλιά)
6. Vegetaciones (Βλαστήσεις)
7. America Insurrecta (Ξεσηκωμένη Αμερική)

864356 a LIFO Mikis 5

LOGIN