ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Χαιρετισμοί
Χρονολογία: 1982
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Αγγ. Ελευθερίου, Γ. Θεοδωράκης, Μ. Θεοδωράκης

Eρμηνεία: Δ. Γαλάνη, Χορωδία Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.

Μίκης Θεοδωράκης
Χαιρετισμοί
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Οι Χαιρετισμοί βρίσκουν τον Θεοδωράκη να …χαιρετάει προς ώρας τη λαϊκή μουσική και να κατευθύνεται προς τη λόγια. Απογοητευμένος από τη μεταπολιτευτική Ελλάδα (εν μέρει και λόγω πτώσης της δημοτικότητάς του), στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ζει μεταξύ Αθήνας Βραχατιού και Παρισιού, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του εκ νέου στη συμφωνική μουσική. Παράλληλα, φτιάχνει και αυτό τον κύκλο τραγουδιών, προορισμένων για τη Δήμητρα Γαλάνη μαζί με τη Χορωδία της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου.

Με πολλούς νέους μουσικούς, τραγούδια μεγάλα σε διάρκεια και μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο συνθέτης κατευθύνεται προς δυτικότροπες μελωδίες, τις οποίες στολίζει με κλασικά έγχορδα και πνευστά. Η Δήμητρα Γαλάνη αποδίδει σωστά και με συναισθηματική οικονομία αυτά τα υψηλών απαιτήσεων τραγούδια. Το κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το «Νύχτα Μαγικιά» (είχε ακουστεί το 1979 από τη Μαρία Δημητριάδη στο δίσκο Δελτίο Καιρού με τίτλο «Ποτέ, ποτέ μαζί»), η μουσική του οποίου πατάει σε διάφορα τραγούδια από το δίσκο Της Εξορίας. Το δε «Μη με προδώσεις», έχει την ίδια μελωδία με το γνωστό από τον Παύλο Σιδηρόπουλο «Κάποτε θα ‘ρθουν», γνωρίζοντας εδώ μια εντελώς διαφορετική ενρχήστρωση.

Μολονότι ο στοχαστικός χαρακτήρας αυτών των τραγουδιών τα κάνει απρόσιτα στον ακροατή που ζητά εύκολες συγκινήσεις, πρόκειται για την πιο συνεκτική δουλειά του Θεοδωράκη από τα Λυρικά, έναν δίσκο που δεν προδίδει ούτε στιγμή το όραμά του.

1. Νύχτα Μαγικιά 
2. Κάνε Κουράγιο 
3. Η Αγάπη Ζει Με Τ' Όνειρο 
4. Ξανά Τα Λόγια Θα Στεγνώσω 
5. Τα Μονοπάτια Της Φωνής Σου 
6. Πίσω Από Τα Μάτια Μου Έζησα 
7. Καράβι Στον Ουρανό
8. Μη Με Προδώσεις 
9. Χωρίσαμε 
10. Χαίρε

 

LOGIN