ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Χειμωνανθός
Χρονολογία: 2006
Εταιρεία: MINOS

Μουσική: Δ. Παναγιωτοπούλου, Θ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Χαρούλης, Δ. Τσακνής, Γ. Καζαντζής, Κ. Παρίσσης, Δ. Υφαντής, Λ. Κουντουρόγιαννης, Κ. Μουντάκης, Μ. Ξυδούς

Στίχοι: Δ. Παναγιωτοπούλου, Θ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Σπηλιωτάκος, Γ. Γαρεφαλάκης, Μάνος Ελευθερίου, Ελ. Φωτάκη, Μ. Ξυδούς, Δ. Υφαντής, Μ. Κουντουρόγιαννη, Κ. Μουντάκης.

Γιάννης Χαρούλης
Χειμωνανθός
Tου Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με το όνομά του να συζητιέται ήδη αρκετά, έρχεται η ώρα για τον πρώτο προσωπικό δίσκο του Γιάννη Χαρούλη. Με τον Μάνο Ξυδούς στην επιμέλεια της παραγωγής, το εγχείρημα ακολουθεί τον αμφιλεγόμενο δρόμο της πολυσυλλεκτικότητας, φέρνοντας όμως αρκετά θετικά αποτελέσματα.

Το επείγον ζητούμενο, να φτιαχτεί δηλαδή για τον Χαρούλη το προφίλ ενός 25χρονου που ζει στην εποχή του και όχι σε κάποια προβολή του ένδοξου παρελθόντος, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό: μπαλάντα, δημοτική παράδοση, ροκ, hip hop συνυπάρχουν στο μείγμα, σε ανισοβαρείς δόσεις μεν, δίνοντας ένα στίγμα ανοιχτών οριζόντων δε. Επιτυγχάνεται επίσης ο στόχος απόκτησης ενός ρεπερτορίου που να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις τόσο στην κατ’ ιδίαν ακρόαση, όσο και στις συναυλίες. Τα κάμποσα τραγούδια ουσίας (“Ένα Γύρο Το Φεγγάρι”, “Χειμωνανθός”, “Το Όνειρο Του Πολεμιστή”, “Εκατόφυλλα”) στηρίζονται από καλοδουλεμένες, αν και όχι πάντα ευφάνταστες, ενορχηστρώσεις.

Ο Χαρούλης αποκαλύπτει εδώ και μιαν άλλη πλευρά του, εκείνη του δημιουργού. Πετυχαίνει διάνα με το “Σύννεφα Του Γιαλού”, τα πάει καλά στο “Δύση Και Ανατολή”, αλλά προδίδεται από την ανιαρή απόπειρα οικειοποίησης του θανασοπαπακωνσταντινικού ύφους στο “Του Πρωινού”. Σε συνδυασμό με κάποιες ακόμα αδύναμες συνθέσεις (“Σαν Τα Ρολόγια”, “Βρέχει”), το στίγμα του άλμπουμ αποδυναμώνεται περαιτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ ο Γιάννης Χαρούλης μοιάζει να περνά από το ασπρόμαυρο στο τεχνικολόρ. Εμφανίζεται αισθητά πιο σίγουρος, πιο κατασταλλαγμένος, πιο καλός χειριστής όλων των λεπτών αποχρώσεων που μπορεί να αποδόσει η φωνή του. Κι όποτε ο όγκος των οργάνων υποχωρεί, αποδεικνύει ότι δεν τον έχει καθόλου ανάγκη προκειμένου να υποβάλλει τον ακροατή.

 1. Ένα Γύρο Το Φεγγάρι
 2. Στις Χαραυγές Ξεχνιέμαι
 3. Σύννεφα Του Γιαλού
 4. Δύση Και Ανατολή (feat. Γιώργος Γαρεφαλάκης)
 5. Σαν Τα Ρολόγια
 6. Χειμωνανθός
 7. Τι Συμβαίνει Εδώ
 8. Το Όνειρο Του Πολεμιστή
 9. Βρέχει
 10. Του Πρωινού
 11. Βοσκαρουδάκι Αμούστακο
 12. Εκατόφυλλα/Δύση Και Ανατολή (hidden track)

LOGIN