ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Χρυσαλλίδα
Χρονολογία: 2012
Εταιρεία: INNER-EAR

Κ Βήτα
Χρυσαλλίδα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με τη Χρυσαλλίδα o Βήτα επιχειρεί κάτι που δεν το είχε επιχειρήσει ποτέ ως τότε: Να φτιάξει ένα χαρούμενο, φωτεινό άλμπουμ. Κανένα μελαγχολικό κομμάτι εδώ, παρά μόνο ήρεμες στιγμές που εναλλάσσονται με μαλακά beats, αφήνοντας τις κιθάρες και τα φυσικά όργανα απέξω.

Από το φαλτσέτο που υιοθετεί στo εθιστικό ομώνυμο κομμάτι, μέχρι το αστείο «θρησκευτικό» εφέ στα φωνητικά της «Ανεμόσκαλας», τα παλιά rhythm boxes που χρησιμοποιεί και την υπέροχη εικονογράφηση που ο ίδιος επιμελήθηκε, ο Βήτα φαίνεται να το διασκεδάζει. Κι ενώ η έμπνευσή του βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πιο κάτω σε σχέση με προηγούμενες δουλειές (εμφανέστερα στα 5 ορχηστρικά κομμάτια), η ανάλαφρη, πολύχρωμη ντίσκο ποπ οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα απαλό και ευχάριστο.

Το πρόβλημα είναι πως τα ίδια τα τραγούδια μοιάζουν μικρά για το καλλιτεχνικό του εκτόπισμα, ενώ υπάρχει και ένα περιορισμένο εύρος μοτίβων, μια φλατ προσέγγιση χωρίς ενέργεια. Εν αντιθέσει πάντως με άλλους δίσκους που εκεί στις αρχές των 10’s προσπάθησαν να ακουστούν αισιόδοξοι «κόντρα στην κατήφεια των καιρών», o Bήτα διακρίνει την κενότητα, τη μοναξιά και την πλήξη της επίπλαστης χαράς (στο εξαιρετικό «Πάρτυ»). Η δε ερώτηση «τι άλλο έχει μείνει να σου πω;» που θέτει ο ίδιος στη «Δύση» θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια εξομολόγηση του writer’s block του. Στο τέλος όμως, η Χρυσαλλίδα αποδεικνύεται συμπαθητικό άλμπουμ και κυρίως διαφορετικό από οτιδήποτε κυκλοφόρησε ο Βήτα πριν ή μετά.

 1. Η Ώρα
 2. Χρυσαλλίδα   
 3. Η Ωραία Ελένη          
 4. Ανεμόσκαλα  
 5. Βασικό Ένστικτο       
 6. Το Τζιτζίκι     
 7. Είσοδος          
 8. Το Πάρτυ       
 9. Νταίζη
 10. 1 Λεπτό          
 11. Δύση  
 12. Όλες Αυτές Τις Νύχτες          
 13. Η Προσφορά Της Χήρας

LOGIN