ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Δέκα Χρόνια Κομμάτια
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Δέκα Χρόνια Κομμάτια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τα Δέκα Χρόνια Κομμάτια είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο δεκαετίας, στο φόντο του οποίου αντικατοπτρίζεται η ιστορία μιας εποχής. Μια επέτειος με τίτλο διπλής σημασίας, που περιλαμβάνει τόσο τη δημιουργία όσο και την ταλαιπωρία της. Λίγο μετά την πτώση της Χούντας, ο Σαββόπουλος συγκεντρώνει κάποια κομμάτια του που είχαν κοπεί από τη λογοκρισία (ηχογραφημένα πρόχειρα στο ΑΚΑΙ κασετοφωνάκι του) και τα κυκλοφορεί μαζί με ορισμένα καινούργια. Την ατμόσφαιρα του δίσκου καθορίζουν οι αφηγήσεις του ίδιου, που περιγράφουν με επιβλητικό τόνο φωνής, λέξεις-κλειδιά και ποιητικές προεκτάσεις την ιστορία των τραγουδιών και το περιβάλλον γέννησής τους.

Άναρχο στη δομή του και φορτισμένο, το άλμπουμ έχει για όπλα του σημαντικές κορυφώσεις: Το αριστουργηματικό «Ζεϊμπέκικο» βρίσκει την απόλυτη εκτέλεσή του με τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου, το «Σαν τον Καραγκιόζη» είναι ίσως το πιο ουσιαστικό πολιτικό τραγούδι της μεταπολίτευσης, η «Συγκέντρωση της Ε.Φ.Ε.Ε.» συνδυάζει άψογα το πολιτικό στοιχείο με τον ερωτικό, η «Παράγκα» είναι μια πικρή μικρογραφία της Ελλάδας. Ο Σαββόπουλος αφήνει εσκεμμένα τον ήχο του κουμπιού από το κασετόφωνο να ακούγεται, συμπεριλαμβάνει κάποια μη-τραγούδια όπως η «Δοκιμή» και το «Σύρμα», άλλα τα κόβει στη μέση («Η Θεία Μάνου»), ενώ στα σχόλιά του υπάρχουν και δόσεις αυτοσαρκασμού. Γενικώς κάνει ό,τι θέλει, έχοντας κερδίσει πια το ελεύθερο από την εταιρία του και την εμπιστοσύνη από το κοινό του, το οποίο για την ώρα διευρύνεται γεωμετρικά, χωρίς απώλειες.

Με αυτόν τον DIY, σπιτικό δίσκο, ο Σαββόπουλος ολοκλήρωνε έναν πρώτο δημιουργικό κύκλο χωρίς τη θριαμβολογία και τον θόρυβο του μεταπολιτευτικού γλεντιού, συντηρώντας παράλληλα την προσωπική μυθολογία του.

1. Οι Δεκαπέντε (Αμνηστεία '64)
2. Η Παράγκα
3. Η Παράγκα Με Κιθάρα
4. Το Θηρίο
5. Σωματική Ανάγκη
6. Μια Θάλασσα Μικρή
7. Στη Συγκέντρωση (Της Ε.Φ.Ε.Ε.)
8. Τι Να Τα Κάνω Τα Τραγούδια Σας
9. Δοκιμή
10. Σημείωμα
11. Η Θανάσιμη Μοναξιά Του Αλέξη Ασλάνη
12. Η Θεία Μάνου
13. Σύρμα
14. Ολαρία Ολαρά
15. Ζεϊμπέκικο
16. Σαν Τον Καραγκιόζη
17. Επέτειος (Επίλογος)

LOGIN