ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Δεν Παντρεύομαι
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: POLYOR

Νίκος Καρβέλας
Δεν Παντρεύομαι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ένας λαϊκός τύπος που ακούει ροκ. Παντρεμένος ήδη από το 1983 με την Άννα Βίσση, το 1985 ο Καρβέλας κυκλοφορεί από νέα δισκογραφική στέγη έναν άλμπουμ με τίτλο Δεν Παντρεύομαι! Και παρουσιάζεται πια ως τραγουδοποιός με ελληνικούς στίχους, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το πρότζεκτ Nick Carr που προηγήθηκε λίγους μήνες πριν.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το Δεν Παντρεύομαι επιχειρεί κάτι αρκετά φιλόδοξο: Να ενώσει το σκυλάδικο με τις δυναμικές disco-rock ενορχηστρώσεις. Ο συνδυασμός του μπουζουκιού με «βρώμικες» ηλεκτρικές κιθάρα, δυνατά ντραμς και σαξόφωνα, είναι σίγουρα τολμηρός και τα ρεφρέν κολλάνε στο μυαλό σαν τσίχλες, ωστόσο ο δίσκος δεν διαθέτει το αισθητικό υπόβαθρο που θα τον δικαίωνε. Ο ήχος προκύπτει φορτωμένος, οι στίχοι είναι πρόχειροι - και παρά τον τσαμπουκά στις ενορχηστρώσεις ξεχωρίζουν μόνο δύο στιγμές: To «Κονσέρτο για δυο πιάνα» (πιανιστική μπαλάντα σε ζεϊμπέκικο ρυθμό) και το «Μόνο εσένα και το Marlboro», τραγούδι που ανοίγει για τον Καρβέλα έναν καινούργιο δρόμο, ο οποίος ένα χρόνο μετά θα τον οδηγούσε στην ποπ προηγούμενων δεκαετιών.

Ανάλογες προσεγγίσεις που γεφύρωναν το σκυλάδικο με το ροκ επιχειρούσαν εκείνη την εποχή και άλλοι ομότεχνοι (ας θυμηθούμε απλά το «Ντισκοτσιφτετέλι» του Τζίμη Πανούση). Ο Καρβέλας όμως φαίνεται να αποζητά διακαώς ένα hit – και αυτό είναι μάλλον που τον μπλοκάρει, αφήνοντας εν τέλει έναν δίσκο με μπόλικη cult γοητεία, αλλά μικρή καλλιτεχνική αξία.

  1. Δεν Παντρεύομαι
  2. Μ' Ανάβεις
  3. Σ' Αγαπώ
  4. Ό,τι Μου Ζητήσεις
  5. Αίνιγμα
  6. Τζους
  7. Μόνο Εσένα Και Το Marlboro
  8. Κοντσέρτο Για Δυο Πιάνα
  9. Τι Να Κάνω
  10. Σοπέν

LOGIN