ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Διάφανος
Χρονολογία: 2006
Εταιρεία: AXOΣ

Ερμηνεία: Σ. Μάλαμας, Μ. Φριντζήλα, Φ. Σιώτας, Θ. Παπακωνσταντίνου, Μέλη οικογένειας Θ.Π.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Διάφανος
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στον δεύτερο δίσκο του μέσα στην ίδια χρονιά, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίνει χώρο σε τραγούδια που έπαιζε για χρόνια στις συναυλίες του, φτιάχνοντας μια συλλογή πολύ διαφορετική και σαφώς πιο προσιτή σε σχέση με τη Βροχή Από Κάτω.

Εδώ βρίσκουν θέση συνθέσεις που μοιάζουν να έρχονται από διάφορες περιόδους της μέχρι τούδε πορείας του τραγουδοποιού: απόηχοι από την «έντεχνη» εποχή του, τραγούδια στο ηλεκτρικό κλίμα του Βραχνού Προφήτη και της Αγρύπνιας, αλλά και πειραματικές συνθέσεις που κοιτάνε προς τη μεριά του προηγούμενου άλμπουμ. Υπάρχει, επίσης, εύρος θεματολογικό και διάθεσης: η ξενιτιά, ο δρόμος, οι μικρές στιγμές και οι παγίδες της ζωής, αντιμετωπίζονται πότε με τη γνωστή ποιητική διάθεση του τραγουδοποιού και πότε με καλοδεχούμενες (ειδικά έπειτα από τη σκοτεινή τριλογία που προηγήθηκε) δόσεις χιούμορ και πανηγυριού. Εδώ βρίσκονται μερικά σημαντικά για τη μυθολογία του δημιουργού τραγούδια: «Διάφανος», «Στην Αμερική», «Στην Κοιλάδα Των Τεμπών». Το συνθετικό και στιχουργικό του επίπεδο παραμένει υψηλό, όμως λείπουν πια οι εκπλήξεις αλλά και η χρυσή τομή που φαινόταν να πετυχαίνει με ευκολία μέχρι πρότινος. Στον ερμηνευτικό τομέα, πέρα από τις δικές του προσπάθειες, συνδράμουν ο Σωκράτης Μάλαμας (ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ιδανικό ερμηνευτή των τραγουδιών του), η Μάρθα Φριντζήλα (που τιθασεύει την πληθωρικότητά της όποτε αυτό χρειαστεί), και ο Φώτης Σιώτας (σε μια διαφορετική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα εκδοχή του «Αερικό»).

Ο Διάφανος είναι, εν κατακλείδι, ένας πολύχρωμος αλλά και κάπως άνισος δίσκος, στα αυλάκια του οποίου καταγράφεται η επιστροφή της τέχνης του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε γνωστά και ασφαλή ύδατα.

1. Διάφανος
2. Περσεφόνη;
3. Στην Αμερική
4. Πες Μου Κάτι
5. Οι Μύγες Βαλσαμώνονται Με Βαλς
6. Το Κομμωτριάκι
7. Τα Παξιμάδια
8. Αερικό
9. 360 Χλμ.
10. You, The_Universe
11. Στην Κοιλάδα Των Τεμπών
12. Βασιλιάς
13. Η Μοσχαροκεφαλή

 

LOGIN