ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Διδυμότειχο Blues
Χρονολογία: 1991
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Διδυμότειχο Blues
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Πίσω στο 1982, το συγκρότημα του Μαχαιρίτσα P.L.J. Band κατέθετε έναν progressive rock δίσκο με στίχο βασισμένο σε κείμενα της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Εννιά χρόνια μετά, ο Μαχαιρίτσας έβγαζε ένα κομμάτι σαν το «Σε βρίσκω», που δεν διέφερε ιδιαίτερα από τη δουλειά του Χατζηνάσιου με τον Πάριο, η οποία κυκλοφορούσε σε παράλληλο χρόνο…

Η στροφή αυτή, βέβαια, τον δικαίωσε. To Διδυμότειχο Blues σου δίνει πολλά σημεία να πιαστείς, με πρώτο και καλύτερο το ομώνυμο κομμάτι: Για δεύτερη φορά, ο Μαχαιρίτσας ζητά τη βοήθεια του Γιώργου Νταλάρα (το είχε κάνει και με τους Τερμίτες), έχοντας στα χέρια του ένα επιβλητικό κομμάτι που ξεκινάει σαν μπαλάντα, συνεχίζει ως ζεϊμπέκικο και κορυφώνεται ως hard rock. Σε όλο το δίσκο, η ενορχήστρωση του Χάρη Ανδρεάδη είναι υψηλού επιπέδου, αφήνοντας χώρο σε πολλά όργανα χωρίς να υπηρετεί πιστά κάποιο συγκεκριμένο μουσικό είδος, ενώ και ο Μαχαιρίτσας σημειώνει πρόοδο ως συνθέτης, μολονότι σε πολλές στιγμές η μετάβασή του από το κουπλέ στο ρεφρέν προκύπτει απότομη κι ασύνδετη.

Το Διδυμότειχο Blues πάντως ήταν ο δίσκος που τον καθιέρωσε, στρώνοντας το δρόμο της σόλο καριέρας του. Περιέχει τις σωστές αναλογίες ηλεκτρικής κιθάρας και μαντολίνου, εναλλαγές ελαφράδας και αριστερής συνείδησης, καθώς και ένα ομώνυμο τραγούδι που δεν μπορείς να προσπεράσεις.

  1. Σε Στυλ Να Μην Ξεχνιόμαστε
  2. Σε Βρίσκω
  3. Κινέζικη Γυμναστική
  4. Ποιος Μπήκε Στη Γραμμή Μας Κύριοι
  5. Για Να Μην Παραιτηθώ
  6. Διδυμότειχο Blues (συμμετέχει ο Γ. Νταλάρας)
  7. Κίτρινα Φώτα
  8. Η Αλίκη Η Μαίρλυν Κι Εγώ
  9. Τι Να Πω (E Penso A Te)
  10. Μάτια Από Νύχτα

LOGIN