ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Διόνυσος
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: ΣΕΙΡΙΟΣ

Στίχοι: Μ. Θεοδωράκης
Eρμηνεία: Θ. Μωραΐτης.

Μίκης Θεοδωράκης
Διόνυσος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα 1985, ο Θεοδωράκης είχε ήδη μια βουλευτική θητεία στο ενεργητικό του (ως βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ), μια μετωπική κόντρα με το ΠΑΣΟΚ μέσω αυτής και βέβαια αρκετούς πολέμιους. Η τραγουδοποιία δεν φαινόταν να είναι το κύριο ενδιαφέρον του, ωστόσο ο Διόνυσος αποτέλεσε ένα όχημα για να εκφράσει την απογοήτευσή του για το έθνος.

Μουσικό θρησκευτικό δράμα με αναφορές στα Δεκεμβριανά, το έργο βρίσκει τον συνθέτη να γράφει ο ίδιος τους στίχους και να πειραματίζεται πάνω στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ο ασίκικος ρυθμός, τον οποίο επινόησε και πρωτοπαρουσίασε στα Πικροσάββατα, κυριαρχεί εδώ. Και μπορεί μια πιο οικονομημένη χρήση του να οδηγούσε σε έναν πιο ευχάριστο δίσκο, ωστόσο όλα δείχνουν πως ο συνθέτης δεν θέλει να είναι ευχάριστος. Κάπως έτσι επιστρέφει στην πηγή του κακού, τον Εμφύλιο, η ηχώ του οποίου φτάνει ως το σήμερα με φράσεις όπως «πώς την αντέχεις δε μου λες/ τέτοια ζωή χωρίς να κλαις» και το αρκετά σαφές «τη Ρωμιοσύνη τώρα να την κλαις». Η «Αρκούδα», το «Μια φυλακή» και «Το ψυγείο» είναι από τα πιο δυνατά τραγούδια του συνθέτη για τη δεκαετία του ‘80, ασχέτως αν οι μελωδικές και ρυθμικές ιδιομορφίες τους στάθηκαν εμπόδια στη διάδοσή τους. Ακόμα, ο Θανάσης Μωραΐτης αποδεικνύεται ένας πολύ καλός τραγουδιστής.

Το βασικό «πρόβλημα» ήταν ότι ελάχιστοι άκουγαν πλέον τους δίσκους του Θεοδωράκη (ανεξαρτήτως του τι έλεγαν) με αποτέλεσμα ο Διόνυσος να περάσει απαρατήρητος. Είναι ωστόσο ένα must έργο για την κατανόηση του ύστερου θεοδωρακικού σύμπαντος, μια κραυγή διαμαρτυρίας και για πολλούς ο τελευταίος σημαντικός κύκλος τραγουδιών του.

1. Θυσία
2. Διόνυσος
3. Μια Φυλακή
4. Το Ψυγείο
5. Η Αρκούδα
6. Καλά Βουνά
7. Δέκα Του Δεκέμβρη
8. Ο Προδότης
9. Ο Κολήγος
10. Τη Ρωμιοσύνη Να Την Κλαις
11. Τα Κρύσταλλα Της Αβύσου
12. Το Ταξίδι
13. Ταξίμι

LOGIN