ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Είμαι Ένας Φτωχός Και Μόνος Κάου-Μπόυ
Χρονολογία: 1978
Εταιρεία: LYRA

Μουσική, Στίχοι, Ερμηνεία: Λ. Κηλαηδόνης.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Είμαι Ένας Φτωχός Και Μόνος Κάου-Μπόυ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αφού κυκλοφόρησε εφτά δίσκους που ξεδίπλωσαν διάφορες πτυχές του συνθετικού ταλέντου του, ο Κηλαηδόνης αποφασίζει να γράψει ο ίδιος στίχους και να παρουσιαστεί πια ως singer-songwriter. Έχει ήδη γράψει τα λόγια στα «Όσο αγαπιόμαστε τα δυο» και «Το καλοκαίρι σαν θα ‘ρθει» λίγα χρόνια πριν, οπότε ξέρει πως μπορεί. Σημαντικός παράγoντας σε αυτή τη στροφή βέβαια, η μετάβασή του στη LYRA, την πιο «ανοιχτή» σε φρέσκιες ιδέες δισκογραφική εταιρία της εποχής.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απόλυτα φρέσκος δίσκος, με μια big band που παίζει jazz ρυθμούς, χωρίς να αγνοεί το ελληνικό στοιχείο. Πέραν αυτού, ο Κηλαηδόνης αποδεικνύεται και στιχουργός με πρωτότυπες ιδέες, θίγοντας το άγχος του καθημερινού ανθρώπου («Κάπου την έχουμε πατήσει»), την άρνηση ένταξης στις κοινωνικές νόρμες («Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ»), την αίσθηση της αποξένωση μέσα στην ίδια του την πόλη («Αθήνα ‘78») και άλλα πολλά. Άτοπη αποδεικνύεται πάντως η παρουσία της Βίκυς Μοσχολιού, η οποία ερμηνεύει «Τα θερινά σινεμά» σε μια πρώτη εκτέλεση που έμελλε να ξεχαστεί, καθώς και το «Τ' Αντρειωμένου τ' άρματα», που κλείνει το δίσκο εκτός κλίματος. 

Συνολικά, τo Eίμαι Ένας Φτωχός Και Μόνος Καου-μπόυ είναι ο δίσκος ενός συνθέτη που στα 35 του χρόνια αποφασίζει να γίνει μοντέρνος και να μιλήσει για τη ζωή του με μια γλώσσα καθημερινή. Ουδείς πέτυχε έναν τέτοιο «εκμοντερνισμό» στην καριέρα του καλύτερα από τον Κηλαηδόνη και ουδείς καθρέφτισε καλύτερα την Αθήνα των late 70’s.

 1. Αθήνα ‘78
 2. Κάπου Την Έχουμε Πατήσει
 3. Δελτίον Ταυτότητος
 4. Τα Θερινά Σινεμά (ερμηνεία Βίκυ Μοσχολιού)
 5. Κάνει Καλό!
 6. Το Βαλς Ποτέ Δεν Πεθαίνει
 7. Είμαι Ένας Φτωχός Και Μόνος Κάου-Μπόυ
 8. Όταν Η Πόλη Κοιμάται
 9. Στη Βουλιαγμένη
 10. Προς Νέο Συνθέτη
 11. Τ’ Αντρειωμένου Τ’ Άρματα (ερμηνεία Βίκυ Μοσχολιού)

LOGIN