ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Είμαι Παλιάνθρωπος
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000002

Στίχοι-Ερμηνεία: Ν. Άσιμος

Νικόλας Άσιμος
Είμαι Παλιάνθρωπος
Tου Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με κεκτημένη ταχύτητα από την πρώτη του «παράνομη» κασέτα, ο Νικόλας Άσιμος ξαναχτυπά με την «Τριπλή Κασέτα Μπελά Με Χωρίς Ταμπέλα» σε ένα μόλις χρόνο, το 1979. Το πρώτο μέρος το ονομάζει Είμαι Παλιάνθρωπος και σε αυτό καταγράφει οκτώ τραγούδια με τη βοήθεια ενός τεχνικού του ΟΤΕ, του Στέλιου Λογοθέτη και με ελάχιστο εξοπλισμό ηχογράφησης.

Η λίστα των τραγουδιών φαίνεται να ακολουθεί μια συνέχεια, παρ’ όλο που προσπαθεί να χωρέσει διάφορα είδη έκφρασης σε 45 λεπτά. Ο Άσιμος συνοδεύει τους στίχους με διάφορους αυτοσχεδιασμούς και country στοιχεία («Ουλαλούμ», «Σαν στα παραμύθια») για να ακολουθήσει μια σταθερότερη δομή στη «Σχιζοφρενοβλαβίωση» και να περάσει στην πρόζα, όπου κορυφώνεται η σατιρική διάθεση («Η γαλανόλευκος», «Είμαστε τρομοκράτες»). Ακολουθεί ρεμπέτικους δρόμους στο «Κουρδιστέ χαμάλη» -ίσως η κορυφαία στιγμή της κασέτας- και στο ταξιμοειδές «Να μην αρχίσεις να ξεφτάς» για να καταλήξει σε μια μπαλάντα, το πασίγνωστο «Γιουσουρούμ».

Οι στίχοι περικλείουν και πάλι τη βαθύτερη ουσία των τραγουδιών: Σάτιρα που κινείται έντεχνα στο μεταίχμιο του χιούμορ και της επίθεσης, αποφυγή των κλισέ με ευρηματικές λεξιπλασίες και «ζόρικη» θεματολογία. Στη δε πρόζα ο Άσιμος δείχνει τις ικανότητές του στο θεατρικό στήσιμο του κειμένου, ειδικά στο «Είμαστε τρομοκράτες».

Δυστυχώς οι στίχοι είναι και το δυνατότερο χαρτί αυτής της κασέτας. Οι πολλές φορές υπερβολικοί και μακρόσυρτοι αυτοσχεδιασμοί, σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα ηχογράφησης, υπονομεύουν αισθητά την ακρόαση, με το αποτέλεσμα να ικανοποιεί τελικά μόνο τους «μυημένους» ακροατές αυτού του πρώιμου συνθετικού ύφους του Άσιμου. Ωστόσο πολλά από τα τραγούδια είχαμε την τύχη να τα ακούσουμε σε πολύ πιο προσεγμένες μεταγενέστερες εκτελέσεις («Ουλαλούμ», «Γιουσουρούμ»), ενώ άλλα έμειναν ακατέργαστα («Κουρδιστέ χαμάλη»), σαν ρεμπέτικα που ταξίδεψαν στο χρόνο.

  1. Ουλαλούμ Στίχοι: Γιάννης Σκαρίμπας
  2. Σαν Στα Παραμύθια         
  3. Σχιζοφρενοβλαβίωση
  4. Η Γαλανόλευκος (Μάρτης '78, Κρήτη)
  5. Είμαστε Τρομοκράτες                 
  6. Κουρδιστέ Χαμάλη           
  7. Να Μην Αρχίσεις Να Ξεφτάς
  8. Γιουσουρούμ

LOGIN