ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Εκτός Τόπου Και Χρόνου (Ζωντανή Ηχογράφηση)
Χρονολογία: 2000
Εταιρεία: MERCURY

Μουσική – στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης / CD1: (1), (2), (3), (9) μουσική – στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης, (6) μουσική: Γιάννης Σπάθας, στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, (10) μουσική: Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, στίχοι: Ρίτα Μπούμη Παππά / CD2: (2) μουσική: Νίκος Γράψας, στίχοι: δημοτικά δίστιχα, (3) μουσική: Μάνος Λοΐζος, στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, (4) μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, στίχοι: Νίκος Γκάτσος, (7) μουσική – στίχοι: John Lennon – Paul McCartney, (8) μουσική: Mode Plagal, (9) μουσική – στίχοι: Τζίμης Πανούσης, (11) μουσική – στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος, (13) μουσική – στίχοι: Ορφέας Περίδης, (14), (15) μουσική – στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Εκτός Τόπου Και Χρόνου (Ζωντανή Ηχογράφηση)
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με το να κυκλοφορήσει ένα διπλό live άλμπουμ όντας τόσο φρέσκος στη δισκογραφία και έχοντας μόλις (;) 4 προσωπικά άλμπουμ στο ενεργητικό του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής για την υποτιθέμενη έπαρσή του.

Ωστόσο, το Εκτός Τόπου Και Χρόνου είναι ένα καλό άλμπουμ για την κατηγορία του –κι ας προσπαθεί να χωρέσει εντός του τα πάντα: και επιλογές από την προσωπική δισκογραφία του Ιωαννίδη, και 2 νέα του τραγούδια (το «Υπεραστικό» και το ομώνυμο του άλμπουμ), και κομμάτια που έγραψε για άλλους, και διασκευές σε αγαπημένα του τραγούδια άλλων, και υψηλούς προσκεκλημένους... Κάποιες εκτελέσεις προκύπτουν ανώτερες από τις στουντιακές («Πες Μου», «Μυστικά Και Ήσυχα» ,”Edgar Allan Poe”), το «Όσα Η Αγάπη Ονειρεύεται» βρίσκει την ιδανική ερμηνεία του στη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, το «Για Την Κύπρο», σε ντουέτο με τον δημιουργό του, αποκτά διαστάσεις κατεπείγοντος, η Γαλάνη φέρνει τη γνωστή μαγεία της στο «Ήρθε Ένας Μάγος»...

Υπάρχουν, ωστόσο, και παράγοντες που αποδυναμώνουν την κυκλοφορία. Το ενορχηστρωτικό κλίμα είναι πολύ κοντά στους δύο προηγούμενους στουντιακούς δίσκους του Ιωαννίδη, και πολλές φορές η βιρτουοζιτέ επικρατεί της ουσίας –όπως σε κάποια μακρά σολιστικά/αυτοσχεδιαστικά μέρη. Επίσης, κάποιες διασκευές όπως το “Come Together” των Beatles, δεν επιτυγχάνουν πολλά. Κι έπειτα, με 31 tracks και διάρκεια που ξεπερνάει τις 2 ώρες, από ένα σημείο και μετά δίνεται η εντύπωση ότι κανείς παρακολουθεί μια ιδιαιτέρως παρατεταμένη, αλλά κάπως αδιέξοδη, έκρηξη αδρεναλίνης.

Ως ντοκουμέντο που ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 στο θέατρο του Λυκαβηττού και στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου, το Εκτός Τόπου Και Χρόνου αποτυπώνει και συνοψίζει τον σταρ Αλκίνοο Ιωαννίδη: τον τραγουδοποιό που, μόλις στα 30 του χρόνια, γεμίζει μεγάλα θέατρα και στέκεται με άνεση πλάι σε ιερά τέρατα του τραγουδιού αλλά και σε σπουδαίους σολίστες. Είναι μια πλευρά από την οποία θα αποστασιοποιηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

CD1

 1. Μυστικά Και Ήσυχα
 2. Πες Μου
 3. Ζήνωνος
 4. Καθρέφτης
 5. Συνάντηση
 6. Αρετούσα
 7. Requiem
 8. Σταγόνες Στο Γυαλό
 9. Ήρθε Ένας Μάγος (feat. Δήμητρα Γαλάνη)
 10. Υπόγειο
 11. Θα ‘Μαι Κοντά Σου (Όταν Με Θες)
 12. Edgar Allan Poe
 13. Του Έρωτα Σημάδι
 14. Κόσμος Πάει Κι Έρχεται
 15. Με Τόσα Ψέματα

CD2

 1. Υπεραστικό
 2. Κόκκιν’ Αχείλι
 3. Σεβάχ Ο Θαλλασινός
 4. Κεμάλ
 5. Εκτός Τόπου Και Χρόνου
 6. Σπασμένο
 7. Come Together
 8. 7/8
 9. Κάγκελα Παντού
 10. Όσα Η Αγάπη Ονειρεύεται (feat. Ελευθερία Αρβανιτάκη)
 11. Για Την Κύπρο (feat. Διονύσης Σαββόπουλος)
 12. Έχω Μια Λέξη
 13. Ζηλεύει Η Νύχτα
 14. Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι
 15. Δεν Μπορώ
 16. Ησυχία

LOGIN