ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

10
ratenow
Ελεύθερος Χρόνος
Χρονολογία: 2000
Εταιρεία: LYRA

Βαγγέλης Γερμανός
Ελεύθερος Χρόνος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ μουσικής και τηλεοπτικών σήριαλ, τη δεκαετία του ’90 ο Βαγγέλης Γερμανός δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος δισκογραφικά. Έξι χρόνια μετά τις Ασκήσεις, με τον Ελεύθερο Χρόνο μπαίνει ξανά στο παιχνίδι, κινούμενος προς ένα mainstream ηλεκτρικό ύφος με latin επιρροές.

Το ξεκίνημα αποδεικνύεται ιδανικό: Το ομώνυμο κομμάτι είναι το τραγούδι που χρωστούσε στους fans του από τα 80’s, το καλύτερό του από το «Σκλάβος σου για πάντα». Δυστυχώς όμως, στα εννέα tracks που ακολουθούν ο δίσκος απογοητεύει. Στο «Σκάκι» η επιρροή από Santana παραείναι προφανής και πονηρή (ενδεχομένως ιδέα των ανθρώπων της εταιρίας), η «Σπανιόλα» και η «Τίγρη της Βεγγάλης» κουράζουν πλησιάζοντας τα 5 λεπτά διάρκειας χωρίς να είναι καλά τραγούδια, ενώ η ροκ βραχνάδα του «Κρύβε λόγια», επίσης δεν οδηγεί πουθενά. Μέσα σ’ ολ’ αυτά, οι στίχοι και οι συνθέσεις βρίθουν από κλισέ, με την ηλεκτρική κιθάρα και το organ να προσπαθούν φιλότιμα πλην μάταια να φτιάξουν κατάσταση.

Καθ’ όλη τη διάρκειά του, ο Ελεύθερος Χρόνος αφήνει μια πολύ συγκεκριμένη, δυσάρεστη αίσθηση: Ότι ο Γερμανός αγκιστρώθηκε στο mainstream όχι γιατί η τέχνη του τον οδήγησε εκεί, αλλά για να επιβιώσει σε μια αυταρχική βιομηχανία. 

  1. Ελεύθερος Χρόνος
  2. Το Σκάκι
  3. Ταξιδιάρικα Πουλιά
  4. Η Σπανιόλα
  5. Κρύβε Λόγια
  6. Η Τίγρη Της Βεγγάλης
  7. Οι Παραχαράκτες
  8. Κάθετη Ρωγμή
  9. Ποτέ Δεν Είναι Αργά
  10. Η Γυναίκα-Αράχνη

LOGIN