ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ένα Χαμόγελο
Χρονολογία: 1969
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Ν. Γκάτσος

Eρμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, Δ. Γαλάνη, Στ. Κόκοτας.

Δήμος Μούτσης
Ένα Χαμόγελο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Καταλαβαίνεις ότι ένα λαϊκός συνθέτης είχε «ρεύμα» τη δεκαετία του ’60, όταν τον βλέπεις να συνεργάζεται με τον Μπιθικώτση. Τρία τραγούδια λέει όλα κι όλα σ’ αυτό το δίσκο ο «Σερ» (τα οποία αρχικά προορίζονταν για τον Μητσιά), αλλά τον σφραγίζει ανεξίτηλα. Την ίδια στιγμή, η Δήμητρα Γαλάνη, προσωπική ανακάλυψη του Δήμου Μούτση, πραγματοποιεί το δισκογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 16 ετών, με άγουρη αλλά υποσχόμενη φωνή και ο Σταμάτης Κόκοτας αφήνει επίσης το στίγμα του.

Η βασική διαφορά αυτού του δίσκου του Μούτση από το Κάποιο Kαλοκαίρι που προηγήθηκε, είναι ότι περιέχει τρία σπουδαία τραγούδια, τα οποία αποτέλεσαν και σταθμούς στην πορεία του Μπιθικώτση: «Αύριο πάλι», «Είχαμε περηφάνια» και «Μ’ ένα παράπονο». Πέραν αυτού, για μια ακόμα φορά η διεύθυνση της ορχήστρας είναι υψηλού επιπέδου, με ποικιλία οργάνων, ροπή προς τη συμφωνική μουσική και ανανεωτική διάθεση πάνω στο λαϊκό τραγούδι: Το «Αύριο πάλι» ξεκινάει με ήχο ηλεκτρικής κιθάρας και γενικώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα πρωτότυπη εορχήστρωση, ο «Χορός» βρίσκει χώρο για ένα κεφάτο drum solo και η ορχηστρική εκτέλεση του «Μ’ ένα παράπονο» ξεκινάει και τελειώνει ως κλασική σουίτα, παρ’ ότι το κυρίως θέμα έχει ρυθμό ζεϊμπέκικο (!). Όλα αυτά μπορεί ανά διαστήματα να φλερτάρουν με το κιτς, ωστόσο αποτελούν πρώιμες απόπειρες πειραματισμού σε τυποποιημένες φόρμες.

Με το Ένα Χαμόγελο λοιπόν ο Δήμος Μούτσης εδραιώνει τη θέση του ως άξιος λόγου δημιουργός, ρίχνοντας παράλληλα μια φρέσκια ματιά στο λαϊκό τραγούδι, με τόλμη και φιλοδοξία.

 1. Αύριο Πάλι
 2. Βράδυασε
 3. Χορός
 4. Όμορφα Πούναι Στο Νησί
 5. Αύριο Πάλι (Ορχήστρα)
 6. Είχαμε Περηφάνεια
 7. Μ’ Ένα Παράπονο
 8. Κάποιο Τραίνο
 9. Μ’ ένα Παράπονο (Ορχήστρα)
 10. Με Γνώρισες Φτωχόπαιδο
 11. Για Δυο Μικρά Καλογεράκια

LOGIN