ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ένας Κύκλος Στον Αέρα
Χρονολογία: 2000
Εταιρεία: VIRGIN

Ξύλινα Σπαθιά
Ένας Κύκλος Στον Αέρα
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ο τελευταίος δίσκος των Ξύλινων Σπαθιών φαίνεται να χαράζει μια νέα πορεία συνεχίζοντας το ταξίδι τους προς πιο εσωτερικά μονοπάτια. Μετά την κυκλοφορία του Τροφή Για Τα Θηρία, ο Παύλος Παυλίδης, βασικός στιχουργός και κυριότερος συνθέτης του συγκροτήματος, απομονώθηκε για ένα χειμώνα στην Αμοργό, όπου δημιούργησε τις βάσεις πολλών από τα τραγούδια που εκδόθηκαν το 2000 στο Ένας Κύκλος Στον Αέρα.

Η κατεύθυνση των συνθέσεων είναι πλέον αρκετά εμπλουτισμένη με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρηματικά και επιτυχημένα, επικρατώντας στην ενορχήστρωση, ή υπογραμμίζοντας τις κιθαριστικές γραμμές. Τον πρώτο λόγο έχουν πιο ατμοσφαιρικές προσπάθειες που άλλοτε ντύνονται με ζωηρές εικόνες («Χάρτινος ουρανός», «Στο Νότο», «Σαν εσένα») και άλλοτε με πιο εσωστρεφή στίχο («Η τελευταία φορά», «Ο ναυαγός», «Κοιτάζω τα σπίτια»). Ο ακροατής που περιμένει κάποιο ξέσπασμα, θα το βρει στο δυνατό ρυθμό του «Τι περιμένουν», στο ρεφρέν του «Χάρτινος ουρανός» και στο «Πάρε με μαζί σου», το πιο χορευτικό κομμάτι της συλλογής, που μαζί με το «Σαν εσένα» δεσπόζουν στις κορυφαίες -και πλέον κλασσικές- στιγμές του δίσκου.

Σε γενικές γραμμές, η ορμή των προηγούμενων άλμπουμ των Ξύλινων Σπαθιών, βασικό στοιχείο που τους έκανε αγαπητούς στο ευρύ κοινό, στο Ένας Κύκλος Στον Αέρα έχει αντικατασταθεί από την εσωτερικότητα και μια -μερικές φορές υποτονική- ηρεμία. Ωστόσο είναι γεγονός ότι έχει ένα εντελώς δικό του «άρωμα», που το καθιστά ιδανικό κύκνειο άσμα του συγκροτήματος και σαφή προάγγελο των επόμενων, σόλο δουλειών του Παύλου Παυλίδη που ακολούθησαν.

  1. Η Τελευταία Φορά
  2. Πάρε Με Μαζί Σου
  3. Στο Νότο
  4. Τι Περιμένουν
  5. Ο Ναυαγός
  6. Κοιτάζω Τα Σπίτια
  7. Σαν Εσένα
  8. Πρέπει Να Έρθεις
  9. Χάρτινος Ουρανός
  10. Οι Δαίμονες

LOGIN