ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Ένας Όμηρος
Χρονολογία: 1964
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: B.Behan (μτφ. Β. Ρώτα)

Eρμηνεία: Μ. Θεοδωράκης.

Η πρώτη επίσημη κυκλοφορία του Ένας Όμηρος, που παρουσιάζεται εδώ, κυκλοφορεί το 1964 από τη LYRA, με ερμηνευτή το συνθέτη και πλήρη ορχήστρα υπό τη διεύθυνσή του. Η πιο διαδεδομένη είναι αυτή με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, που έρχεται στα 1966.Τέσσερα τραγούδια από το Ένας Όμηρος κυκλοφόρησαν αρχικά με τη φωνή της Ντόρας Γιαννακοπούλου σε δίσκους 45 στροφών την περίοδο 1964-1965 (μεταγενέστερες εκδόσεις του δίσκου τα συμπεριλαμβάνουν).

Μίκης Θεοδωράκης
Ένας Όμηρος
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχετε αναρωτηθεί πώς θα ήταν ο Θεοδωράκης των πρώιμων 60’s χωρίς ποιητικούς στίχους; Το Ένας Όμηρος είναι ό,τι πιο κοντινό σε απάντηση, περιέχοντας μερικούς από τους πιο μοντέρνους στίχους που είχε μελοποιήσει ο συνθέτης ως τότε σε μια σουίτα για φωνή και ορχήστρα. Οι μουσικές γράφτηκαν πάνω σε λόγια του Ιρλανδού συγγραφέα Brendan Behan σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα, από το ομώνυμο θεατρικό έργο που ανέβηκε στην Αθήνα τον Απρίλη του 1962. Κι ενώ αναφέρονται στη διαμάχη των Ιρλανδών με τους Άγγλους, ο Θεοδωράκης βρίσκει μια σύνδεση με τις αντίστοιχες περιπέτειες των Ελλήνων, αλλά και με τα θεμελιώδη ερωτήματα της αρχαίας τραγωδίας (όπως αντίστοιχα είχε κάνει στο Τραγούδι του νεκρού αδερφού). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στίχοι όπως το λογοκριμένο «από τους μπάσταρδους τους ξένους» ή «τα πορνόφυλλα διαβάζεις», ήταν τολμηροί για τη δισκογραφία της εποχής και δη για το λόγιο τραγούδι.

Το Ένας Όμηρος είναι ένα τέλειο δείγμα του πώς ο συνθέτης συνδύαζε το επικό στοιχείο με το λυρικό, χαρακτηριστικότερα στο πασίγνωστο «Γελαστό παιδί», όπου πέραν της σπουδαίας μελωδίας, συναντάμε και τη χρήση μεικτού ρυθμού. Λίγο παρακάτω, στο απολαυστικό «Διαβάζεις στην Αγία Γραφή» κυριαρχεί μια αγγλοσαξωνική καυστικότητα, το «Θα σου δώσω ένα τόπι χρυσό» είναι ένα παιχνιδιάρικο ανακάτεμα της λαϊκής μουσικής με στοιχεία κλασικής και μια ροπή προς την ποπ, ενώ τα «Άνοιξε λίγο το παράθυρο» και «Τον Σεπτέμβριο θυμάμαι» είναι δύο υψηλού επιπέδου καταθέσεις.

Το αρνητικό εδώ, πέρα από κάποια αδύναμα τραγούδια, είναι ότι ως ερμηνευτής ο Θεοδωράκης δεν είναι σε θέση να απογειώσει το υλικό (λίγα χρόνια μετά, το «Γελαστό παιδί» θα γινόταν εμβληματικό με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη). Η μελαγχολικά ηττοπαθής προσέγγισή του πάντως έχει ενδιαφέρον, ιδίως σε αντιπαραβολή με τις ηρωικές ερμηνείες που θα γίνονταν σήμα-καταταθέν του στη μεταπολιτευτική περίοδο. Κατά συνέπεια, το Ένας Όμηρος επιφυλάσσει στο σημερινό ακροατή πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

 1. Εισαγωγή
 2. Ήταν 18 Νοέμβρη
 3. Το Γελαστό Παιδί
 4. Δεν Έχει Η Γη Κι Ο Κόσμος Θέση
 5. Άνοιξε Λίγο Το Παράθυρο
 6. Δεν Έχει Θέση Η Γη
 7. Διαβάζεις Την Αγία Γραφή
 8. Τον Σεπτέμβριο Θυμάμαι
 9. Θα Σου Δώσω Ένα Τόπι Χρυσό
 10. Θα Σου Στείλω Μάνα
 11. Θες Να Ζεις Απ’ Τις Γυναίκες
 12. Δεν Παίρνει Εδώ Κανείς
 13. Ένας Άγγλος Νιος Και Τυχερός
 14. Λατρεύω Τον Σωτήρα Μου
 15. Το Γελαστό Παιδί (Ορχήστρα)
 16. Της κόλασης καμπάνες
 17. Ποιος Δε Μιλά Για Την Λαμπρή

R 4029421 1366399162 2712.jpeg

LOGIN