ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ενέχυρο
Χρονολογία: 1983
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Δ. Μούτσης

Eρμηνεία: Δ. Μούτσης.

Δήμος Μούτσης
Ενέχυρο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα 45 του χρόνια, ηλικία στην οποία οι περισσότεροι συνθέτες βλέπουν σιγά-σιγά τον ήλιο να δύει, ο Δήμος Μούτσης αποφασίζει να παρουσιαστεί για πρώτη φορά ως ολοκληρωμένος τραγουδοποιός (μουσική-στίχοι-ερμηνεία). Βάζοντας στην άκρη το λαϊκό του παρελθόν, ακολουθεί έναν ακουστικό φολκ/ροκ δρόμο με διάθεση κριτικής, αυτοκριτικής, σαρκασμού και απόγνωσης, πολλές φορές μέσα στο ίδιο τραγούδι (π.χ. «Οι γκόμενες»).

Το άλμπουμ έχει εγγενείς αδυναμίες. Ο Μούτσης είναι εκφραστικός αλλά όχι πραγματικά καλός τραγουδιστής. Σε πολλά σημεία, οι μουσικές του δεν έχουν δέσει απόλυτα με τους στίχους. Και μολονότι το πνεύμα του είναι διαυγές και απαλλαγμένο από σαφή κομματική θέση, τα καταφέρνει καλύτερα όταν γίνεται λακωνικός, όπως στο εξαιρετικό «Γουόκμαν», που περιγράφει την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και στο «Τριγύρω», το μόνο τραγούδι του δίσκου που «προδίδει» το λαϊκό παρελθόν του συνθέτη. Φανερή επιρροή εδώ ο δίσκος Desire του Bob Dylan, από τον τρόπο που χρησιμοποιείται το βιολί σε ροκ ενορχηστρώσεις (εξαιρετικός ο Παντελής Δεσποτίδης) μέχρι το οπισθόφυλλο, ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι κιθάρες του Άκη Τουρκογιώργη.

Το Ενέχυρο είναι ο δίσκος ενός κατ’ επιλογήν ανένταχτου που αναζητά νέο διάλογο με τους πάντες, στη βάση μιας αυθεντικής μελαγχολίας. Ως δημιουργός, ο Μούτσης έχει επανεφεύρει πλήρως τον εαυτό του και αυτό είναι αξιέπαινο, όμως την ίδια στιγμή ο συνθέτης μέσα του ακούγεται να παλεύει με τον στιχουργό.

  1. Εισαγωγή – Οι Γκόμενες
  2. Ο Αντώνης Β. (Αυτοπυρπολήθηκε Στις 19/9/81)
  3. Απολογία
  4. Τριγύρω (ερμηνεία: Ροζαλία)
  5. Ν. Υόρκη 5/12/82
  6. Κύριε Τζαφόλια (Κάτι Συμβαίνει Εδώ!...)
  7. Έχω Ένα Θεό
  8. Γουόκμαν

LOGIN