ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: VIRGIN

Τρύπες
Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κοιτάζοντας πίσω, εύκολα μπορεί κανείς να δει τους λόγους που τα Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια σηματοδότησαν μια νέα εποχή για τις Τρύπες. Καταρχάς, υπάρχει νέο αίμα σε επίπεδο προσώπων: O καινούργιος κιθαρίστας Ασκληπιός Ζαμπέτας τονώνει την ομάδα χαρίζοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον Μπάμπη Παπαδόπουλο, ενώ ο νέος ηχολήπτης και παραγωγός Τίτος Καργιωτάκης μετατρέπεται σε πρόσωπο-κλειδί, εξασφαλίζοντας έναν πιο «γεμάτο» ήχο.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα σήμαιναν πολλά χωρίς τα τραγούδια: Το αριστουργηματικό «Δε χωράς πουθενά», πρώτη στιχουργική κορύφωση του Αγγελάκα, σημαδεύει το σύγχρονο ελληνικό ροκ και αποτυπώνει την αυτοπεποίθηση που είχε πλέον η μπάντα σε επίπεδο live (χαρακτηριστικό το «ψεύτικο» κλείσιμο λίγο πριν το τέλος και η απρόσμενη επιστροφή, που θεωρητικά δεν αρμόζει σε στουντιακή ηχογράφηση). Πιο φειδωλή σε ασκήσεις ύφους, η μπάντα αποκτά έναν σαφή, συγκεντρωμένο και σίγουρο ροκ προσανατολισμό. Tο «Τσιφτετέλι» αποτυπώνει τα κακώς κείμενα της εποχής με φωνές από την ελληνική TV, η καινούργια «Αμνησία» και το «Ένα πληρωμένο τραγούδι» ανοίγουν την πόρτα στον ακουστικό ήχο, ενώ το «Τρένο» είναι τόσο επιβλητικό που σχεδόν ξεχνάς ότι δεν έχει δεύτερο κουπλέ.

Πέραν της ποιοτικής ανόδου που σε όλα τα επίπεδα επεδείκνυαν οι Τρύπες εδώ, σημαντική παράμετρος στη δημοφιλία τους υπήρξε η παγκόσμια διάδοση της μόδας του alternative rock (στον απόηχο της επιτυχίας των Nirvana). Όμως με τα Εννια Πληρωμένα Τραγούδια οι ίδιοι περισσότερο ορίζουν παρά ακολουθούν τη νέα ροκ πραγματικότητα στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τους καρπούς μιας 10χρονης πορείας που επιτέλους έβρισκε τη δικαίωσή της.

  1. Δεν Χωράς Πουθενά
  2. Η Μάσκα Που Κρύβεις
  3. Το Τρένο
  4. Θυμάμαι Ένα Σπίτι
  5. Αμνησία
  6. Όλες Οι Απαντήσεις
  7. Από Μια Άδεια Καρδιά
  8. Λα Λα Λα Λα
  9. Ένα Πληρωμένο Τραγούδι
  10. Τσιφτετέλι

LOGIN