ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Επιφάνια EP
Χρονολογία: 1962
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Γ. Σεφέρης

Ερμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης.

O κύκλος Επιφάνια κυκλοφόρησε το 1962 σε EP. Το 1966 εκδόθηκε ξανά με τη διαφημιστικής φύσεως λεζάντα «ΒΡΑΒΕΙΟΝ ΝΟΜΠΕΛ» στο εξώφυλλο. Σε μεταγενέστερες εκδόσεις, κυκλοφόρησε μαζί με τον Επιτάφιο. 

Μίκης Θεοδωράκης
Επιφάνια EP
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά την κυκλοφορία και την επιτυχία του Επιταφίου, πλήθος Ελλήνων ποιητών έρχονται σε επαφή με τον Θεοδωράκη, αποβλέποντας σε μελοποίηση των έργων τους. Αρχές του 1961, ο Γιώργος Σεφέρης προσφέρει τα βιβλία του στον συνθέτη και ο Θεοδωράκης ντύνει με μουσική τέσσερα ποιήματα.

Αν τα τραγούδια του Επιταφίου χαρακτηρίζονται από μια δραματικότητα και το υλικό της Πολιτείας που κυκλοφορεί στα 1961 υπακούει σε μια αμιγώς λαϊκότροπη έκφραση, το κύριο στοιχείο στα Επιφάνια είναι η λυρικότητα, που εμφανίζεται εδώ για πρώτη φορά στο έργο του συνθέτη. Με μια λιτή και χαμηλά ηχογραφημένη ορχήστρα στο background, όπως και στον Επιτάφιο ο Θεοδωράκης βάζει μπροστά τη φωνή του Μπιθικώτση και το μπουζούκι του Χιώτη.

Όλα τα τραγούδια του EP είναι υψηλού επιπέδου: Η «Άρνηση», που σημειώνει αμέσως μεγάλη επιτυχία, ακολουθεί το ύφος νοσταλγικής καντάδας, το «Άνθη της πέτρας» πατά στην εκκλησιαστική μουσική, ενώ στο «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές» εμφανίζονται στοιχεία από τους ρυθμούς των κρητικών χορών. Ως κορυφαία στιγμή όμως ξεχωρίζει μάλλον το «Κράτησα τη ζωή μου», με την κατανυκτική βυζαντινή μελωδία του και τον απολύτως εύστοχο τονισμό του ποιητικού λόγου.

Τούτη τη φορά, ουδείς διαμαρτυρήθηκε για τη φωνή του Μπιθικώτση. Η ένωση της νεοελληνικής ποίησης με την έντεχνη λαϊκή μουσική μεταμορφωνόταν σταδιακά σε ένα πιο οικείο άκουσμα που εξελισσόταν – και που μετά τον Επιτάφιο αφορούσε πολύ κόσμο.

  1. Άρνηση (Στο Περιγιάλι Το Κρυφό)
  2. Κράτησα Τη Ζωή Μου
  3. Άνθη Της Πέτρας
  4. Μέσα Στις Θαλασσινές Σπηλιές

MI0004441833

LOGIN