ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Εργατική Συμφωνία
Χρονολογία: 1976
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Γ. Σκούρτης

Eρμηνεία: Α. Πρωτοψάλτη, Χ. Γαργανουράκης, Κ. Τζούμας, Δ. Μούτσης.

Δήμος Μούτσης
Εργατική Συμφωνία
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η Εργατική Συμφωνία είναι ο πρώτος αδιάφορος δίσκος στην πορεία του Μούτση, πιθανότατα και ο μοναδικός. Με τραγούδια γραμμένα για το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη Η Απεργία, το άλμπουμ εκφράζει την άποψη ότι η πτώση της Χούντας δεν έφερε ισότητα στην Ελλάδα και ότι η δημοκρατία πλήττει εξίσου την εργατική τάξη.

Το κάνει όμως με τρόπο απλοϊκό. Ο Μούτσης έχει στίχους χωρίς φαντασία στα χέρια του, αλλά και οι συνθέσεις του μοιάζουν να έχουν γίνει στο πόδι. Παρ’ ότι δεν ξεχνάει να είναι μοντέρνος και περιπετειώδης στις ενορχηστρώσεις (στο «Φερνάντο» π.χ. ακούμε ένα φλερτ με την disco, που συνδυάζει ηλεκτρική κιθάρα, φλάουτα, μπουζούκι, χορωδία και λαϊκό τραγουδιστή!), οι μουσικές του παίζουν ρόλο συνοδευτικό. Προκύπτουν μπερδεμένες, με πολλά ξεκινήματα/σταματήματα, παρλάτες, ηχητικά εφέ και χορωδιακά μέρη. Την ίδια στιγμή, οι φωνές έχουν μια γοητεία: οι ερμηνείες της Πρωτοψάλτη και του Γαργανουράκη είναι εξαιρετικές, ο Μούτσης κάνει το τραγουδιστικό του ντεμπούτο, ενώ η αφήγηση του Κωνσταντίνου Τζούμα προσδίδει έναν “cult” χαρακτήρα.

Εν αντιθέσει πάντως με Τα Τραγούδια μας του Λοΐζου, που κυκλοφόρησαν την ίδια εποχή με ίδια θεματολογία, η Εργατική Συμφωνία πέρασε απαρατήρητη – και όχι άδικα. Ακόμα και ο ήχος από …καζανάκι στο τέλος, είναι δείγμα ενός δίσκου που προσπαθεί να γίνει ειρωνικός και παιχνιδιάρης χωρίς καλά τραγούδια.

 1. Εισαγωγή
 2. Φερνάντο
 3. Πού Τα Βρήκες Τα Λεφτά
 4. Η Γεωργία
 5. Η Συμφωνία
 6. Κι Ύστερα Πάλι Λες
 7. Ε, ΡΕ Κοροϊδία
 8. Παγώνει Το Τραγούδι Μου
 9. Παραγωγή
 10. Ο Μωχάμετ Απ’ Τα’ Αλγέρι
 11. Ζώμεν Εις Δημοκρατίαν (Τσαρλέστον Για 4 Εργάτριες Κι Αφεντικό)
 12. Το Τραγούδι Του Περέντα
 13. Σαν Οι Εργάτες Απεργήσουν (Χορωδιακό)
 14. Finale

LOGIN