ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Ερημιά
Χρονολογία: 2006
Εταιρεία: LEGEND

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος

Eρμηνεία: Μ. Μητσιάς, Μ. Φαραντούρη.

Μίκης Θεοδωράκης
Ερημιά
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Κολυμπώντας σε ήρεμα και γνώριμα νερά, ο Θεοδωράκης κάνει με την Ερημιά μια ακόμα προσπάθεια να μιλήσει στο μεγάλο κοινό. Τα τραγούδια αυτά σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, αρχικά επρόκειτο να τραγουδηθούν από τον Αντώνη Ρέμο. Αυτό που ακούστηκε από τον στιχουργό, είναι ότι η συνεργασία σταμάτησε κατόπιν παρέμβασης της δισκογραφικής του τελευταίου, η οποία πιθανότατα φοβήθηκε ότι ο τραγουδιστής θα έχανε το κοινό του. Έτσι, οι δημιουργοί έπεσαν στα σίγουρα χέρια της Φαραντούρη και του Μητσιά.

Στην Ερημιά δεν ακούμε στ’ αλήθεια έναν καινούργιο Μίκη Θεοδωράκη. Πολλά από τα τραγούδια είναι παλιά και είχαν ξανακουστεί με άλλους στίχους στο Ασίκικο Πουλάκη: Το «Στο ζεϊμπέκικο Γρηγόρη» έχει την ίδια μελωδία με το «Σαν ορφανό», το «Γεράκι» με το «Σημαδεμένος απ’ την αγάπη», η «Βάρδια» με το «Ναυαγό». Επίσης, το «Κι αν θα γυρίσεις» είναι το «Κι αν θα μου φύγεις» από τον δίσκο με τον Κόκοτα, με μικρές αλλαγές στο ρεφρέν. Υπάρχουν όμως και κάποια καλά τραγούδια εδώ που κυκλοφορούν για πρώτη φορά, όπως το μυσταγωγικό «Κελί» ή το εξωστρεφές «Να με φιλάς». Και κυρίως υπάρχει η υποδειγματική ενορχήστρωση του Σταύρου Ξαρχάκου. Καιρό είχε να έρθει ένας δίσκος του Θεοδωράκη στον οποίο τα μπουζούκια να ακούγονται σαν να έχουν αρπάξει φωτιά...

Η Ερημιά μπορεί να μην αποτέλεσε λοιπόν «μια όαση στη δισκογραφικά έρημη χώρα που ζούμε», όπως ευχόταν ο Ξαρχάκος στο σημείωμα του δίσκου (τα υλικά της ήταν παλιά για να μπορέσει να σημαδέψει την εποχή), ωστόσο για τον 81χρονο Θεοδωράκη ήταν μια αξιοπρεπής κυκλοφορία.

 1. Το κελί
 2. Μου αρκεί
 3. Δεν πειράζει
 4. Στο Ζεϊμπέκικο Γρηγόρη
 5. Στης ζωής σου τα σοκάκια
 6. Και θέλω να ‘ναι νύχτα
 7. Κι αν θα γυρίσεις
 8. Βάρδια
 9. Να με φιλάς
 10. Κάνε κουράγιο μη μου πεις
 11. Το γεράκι
 12. Άδικη μέρα

LOGIN