ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Έξω
Χρονολογία: 2007
Εταιρεία: ΑΚΤΗ/SONY

Φοίβος Δεληβοριάς
Έξω
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αυτό που χρειάζεσαι πολλές φορές μετά από μια περίοδο απομόνωσης, στοχασμού και ενδοσκόπησης, είναι να βγεις μια βόλτα έξω. Ακριβώς αυτό επιχειρεί το πέμπτο άλμπουμ του Φοίβου Δεληβοριά, κουβαλώντας βέβαια μαζί του την μελαγχολία του εγκλεισμού.

Με λιγότερα όργανα, βασιζόμενος σε μια ροκ μπάντα, ο Δεληβοριάς φτιάχνει ένα δίσκο πεζοδρομίου, πιο «βρώμικο» από τους προηγούμενους, πιο κιθαριστικό και σίγουρα πιο νεανικό. Μέσα σ’ αυτή τη χαλάρωση και την εξωστρέφεια βέβαια, καταθέτει μερικά από τα πιο παλιμπαιδιστικά τραγούδια του («Το πινέλο», «Το σουξέ της Έλσας», «ΟΚ»), καθώς και τραγούδια όμορφα ως ιδέες αλλά εν τέλει πολύ θεωρητικά («Δισκογραφική»). Την ίδια στιγμή, μπορεί να γράψει καλύτερα από τον καθένα ένα γλυκόπικρο ποπ κομμάτι για τη σημασία της Πρωτοχρονιάς («Και του χρόνου»), καταφέρνει να γίνει λακωνικός («Αδιάκοπα») και αγγίζει μια ποιητική κορύφωση με το «Καλοκαίρι θα ‘ρθει», ιδανικός επίλογος σε ένα άλμπουμ που κάτι φαίνεται να περιμένει.

Με φίλους ζωγράφους να κοσμούν το booklet και συνομήλικους συνεργάτες, το Έξω σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας κοινωνικότητας για τον Δεληβοριά. Πρόκειται πάντως για μια άνιση δουλειά, με δυνατές στιγμές, αλλά και αρκετά «φάλτσα». Είναι ο μόνος του δίσκος που δεν αποτελεί βήμα μπροστά αλλά βήμα πλάγιο, προς μια καλύτερη ζωή, δίπλα στους άλλους.

 1. Το Πινέλο
 2. Αδιάκοπα
 3. Η Πέρα Χώρα
 4. Ο Προορισμός
 5. Το Σουξέ Της Έλσας
 6. Λέξεις
 7. Και Του Χρόνου
 8. Τσιτσάνης 1983 (Την Αντάμωσα Ένα Βράδυ)
 9. Δισκογραφική
 10. Κ-13
 11. Ο.Κ.
 12. Το Καλοκαίρι Θα 'ρθει

LOGIN