ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ευδοκία
Χρονολογία: 1971
Εταιρεία: MINOS

Ορχηστρικό άλμπουμ.

Μάνος Λοΐζος
Ευδοκία
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με τον Χατζιδάκι σε προσωρινή απόσταση από την αμιγώς λαϊκή μουσική και τον Θεοδωράκη σε παγκόσμια περιοδεία αντιδικτατορικού αγώνα, οι αρχές της δεκαετίας του ’70 βρίσκουν τον Λοΐζο να είναι ο επιφανέστερος εκφραστής του λαϊκού μας τραγουδιού (μαζί με τον Στάυρο Ξαρχάκο).

Το κεντρικό μοτίβο στην Ευδοκία (του μοναδικού σάουντρακ που υπέγραψε, μολονότι επένδυσε μουσικά πολλές ταινίες στα 60’s), είναι ένας θρησκευτικός ύμνος τον οποίο αποδίδει σε διάφορες παραλλαγές. Σπουδαιότερη κατάθεση το «Ζεϊμπέκικο», γνωστό ως «Το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», εμβληματική στιγμή της ελληνικής μουσικής και ένα από τα τραγούδια που σημάδεψαν τον συγκεκριμένο χορό/ρυθμό. Κατά τα άλλα, το άλμπουμ περιλαμβάνει ήχους, φωνές και θορύβους από την ταινία του Αλέξη Δαμιανού, με λίγες μονάχα μουσικές οι οποίες μπορούν να κερδίσουν μόνες τους τον ακροατή, όπως ας πούμε το «Χασάπικο» ή το «Στη θάλασσα», που και πάλι δεν αποτελούν κορυφώσεις στην πορεία του συνθέτη.

Ως εκ τούτου, το Ευδοκία παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως για κάποιον που θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του έργου του Λοΐζου και όχι για το μεγάλο κοινό. Περιλαμβάνοντας βέβαια την πρώτη και την ανώτερη εκτέλεση του «Ζεϊμπέκικου της Ευδοκίας» και έχοντας ντύσει μουσικά μια ταινία η οποία θεωρείται από πολλούς ως απαρχή του «νέου ελληνικού κινηματογράφου», δικαίως έχει λάβει τη δική του ξεχωριστή αξία μέσα στο χρόνο.

1. Πώς Σε Λένε; Ευδοκία
2. Τίτλοι
3. Στρατιώτες Στο Δρόμο Περνάνε
4. Ζεϊμπέκικο
5. Προσευχή
6. Χασάπικο
7. Η Κούνια
8. Τσιφτετέλι
9. Τουμπερλέκι
10. Στη Θάλασσα
11. Έχεις Ένα Δίφραγκο;
12. Διμοιρία Επιδείξεων
13. Θα Σε Περιμένω
14. Η Ανάμνηση
15. Θεέ Μου, Θεέ Μου Να Γλυτώναμε
16. Επίλογος

LOGIN