ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Φαίδρα - Τραγούδια Αγάπης
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: ΣΕΙΡΙΟΣ

Στίχοι: Αγγ. Ελευθερίου

Eρμηνεία: Αλ. Καγιαλόγλου, Π. Πανδής.

Μίκης Θεοδωράκης
Φαίδρα - Τραγούδια Αγάπης
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Από τις λιγότερο φωτισμένες καταθέσεις του Θεοδωράκη, η Φαίδρα του 1985 είναι ένα άλμπουμ με σύγχρονα μυρωδικά, αλλά ξεπερασμένα υλικά. Μελοποιώντας στίχους της Αγγελικής Ελευθερίου (αδερφής του Μάνου), ο συνθέτης φτιάχνει ήρεμα τραγούδια κοντά στο πνεύμα του δίσκου Χαιρετισμοί (1982).

Τούτη τη φορά, τολμά περισσότερο στις ενορχηστρώσεις. Ενδιαφέρον έχει π.χ. το πώς τα μπουζούκια του κλασικού διδύμου Kαρνέζης/Παπαδόπουλος συνομιλούν με το φλάουτο στο «Όταν σε βρήκα», ή με μια μαλακή ηλεκτρική κιθάρα στο «Όνειρο αγάπης» και το «Θέλω μια νύχτα». Όμως το μπάσο του Αντώνη Τουρκογιώργη, η χαρακτηριστική ηλεκτρική κιθάρα του Γιάννη Σπάθα, τα κύμβαλα του Νίκου Αντύπα (μέλη του ροκ συγκροτήματος Socrates και οι τρεις) και τα υπόλοιπα όργανα, ενώ δένουν ωραία, κλείνονται τελικά σε ένα όχημα χαμηλών ταχυτήτων. Κι αυτό γιατί τα ίδια τα κομμάτια δεν διαθέτουν γερές μελωδίες, ούτε και σαφή λόγο ύπαρξης σε μια εποχή που είχε πλέον πολύ πιο συναρπαστικά δείγματα δουλειάς από νεώτερους δημιουργούς (σε παράλληλο χρονο, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους συμμετέχουν στα Ζεστά Ποτά).

Στο σημείωμά για το δίσκο, ο Θεοδωράκης δεν αναφέρει λέξη για το ίδιο το περιεχόμενο ή τους συνεργάτες του, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στις δισκογραφικές εταιρίες από τη δεκαετία του ’70 και μετά. Στη μουσικές αυτές, σχεδόν μπορείς να ακούσεις την απογοήτευσή του. Παρ’ ότι είχε κάνει βήματα ως ενορχηστρωτής, οι μελωδίες του δεν ήταν πια τόσο δυνατές. Και το κυριότερο: δεν διέθετε πια το χάρισμα να πιάνει τον παλμό της εποχής, ή έστω να προσαρμόζει το τεράστιο μέγεθός του σε αυτήν.

 1. Μια μέρα που θα κάνει κρύο
 2. Δάκρυσαν τα σεντόνια μου
 3. Έπαιξες την καρδιά μου
 4. Όταν σε βρήκα
 5. Επαρχιακός σταθμός
 6. Σε βρίσκω στα βιβλία
 7. Με κλειστά παράθυρα
 8. Τώρα πρέπει να μείνεις μόνος
 9. Με βρήκε πάλι η ερημιά
 10. Το αίμα πάγωσε
 11. Θέλω μια νύχτα
 12. Νυχτώνει

LOGIN