ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Φατμέ
Χρονολογία: 1981
Εταιρεία: COLUMBIA

Φατμέ
Φατμέ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, λίγα ροκ συγκροτήματα έγραφαν στη μητρική τους γλώσσα κι ακόμα λιγότερα έξυναν αρκετά τα μολύβια τους ώστε να επιτύχουν τη λεπτή γραμμή που συνδέει το διεθνή ηλεκτρικό ήχο με την ελληνικότητα. Έχοντας γκουρού-παραγωγό τους τον Τάσο Φαληρέα και επικεφαλής τον Νίκο Πορτοκάλογλου, οι Φατμέ ξεκίνησαν κινούμενοι στις παρυφές του new wave, αλλά χωρίς να είναι και τσακωμένοι με τις ρεμπέτικες κομπανίες της εποχής.

Στο ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1981, καταθέτουν μιαν όχι ιδιαίτερα βασανισμένη αλλά πάντως φλογερή και σίγουρα φιλότιμη προσπάθεια «μετάφρασης» συγκροτημάτων όπως οι Cure, οι Police και οι Talking Heads, με ολίγο Bob Dylan. Φανερώνοντας μεγαλύτερες αρετές στο παίξιμό τους παρά στις συνθέσεις, τους στίχους ή τη φωνή του τραγουδιστή, οι Φατμέ μπορεί να έχουν ένα μονάχα πραγματικό αριστούργημα στις αποσκευές τους εδώ (το ντιλανικό «Πίσω από τις γρίλιες»), διαθέτουν ωστόσο την ορμή του post punk, μια «βρωμιά» στον ήχο και μια σαφήνεια στο στίχο, χωρίς δύσκολες λέξεις ή θολά νοήματα. Χαρακτηριστική είναι επίσης η απουσία ερωτικού λόγου, κάτι που θα άλλαζε στους επόμενους δίσκους του γκρουπ.

Μολονότι ο Πορτοκάλογλου απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί σπουδαίος δημιουργός, μέσα στα άγουρα τραγούδια του πρώτου άλμπουμ των Φατμέ διακρίνεται το έμβρυο μιας προσωπικότητας.

  1. Άσωτος Υιός  
  2. Βόλτα Στην Πλάκα    
  3. Βάλε Μπροστά          
  4. Το Μόνο Που Σου Λείπει      
  5. Χτες Όλα Φαινόνταν Μια Χαρά       
  6. Άρρωστα Νεύρα        
  7. Μείναμε Από Τσιγάρα           
  8. Μπέμπης        
  9. Πίσω Απ' Τις Γρίλιες 
  10. Μένεις Ορφανός

LOGIN