ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Φορτηγό
Χρονολογία: 1966
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Φορτηγό
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με ένα μοντέρνο γραφιστικά εξώφυλλο, χρήση λέξεων όπως «νταβατζής» ή «νταρντάνα», γωνιώδεις συνθέσεις και μια επαναστατική αγριάδα στην ερμηνεία, το Νοέμβρη του 1966 ο Διονύσης Σαββόπουλος κυκλοφορεί ένα εντελώς ρηξικέλευθο για τα ελληνικά δεδομένα LP, που πατάει στην folk αλλά εντάσσεται από κάποιους στο είδος Νέο Κύμα. Eμφανείς επιρροές o Dylan, o Brassens και o Χατζιδάκις.

Συνοδεύοντας τον εαυτό του με μια όχι άψογα κουρδισμένη κλασική κιθάρα, ο μόλις 21 ετών Σαββόπουλος τραγουδάει σαν να εξαρτάται η ζωή του από αυτό. Μαζί με τις κραυγές διαμαρτυρίας («Βιετνάμ γιε-γιε», «Οι παλιοί μας φίλοι») και τις υποβλητικά σκοτεινές στιγμές («Το δέντρο», «Τα πουλιά της δυστυχίας»), υπάρχουν εδώ και κάποια πιο ελαφρά τραγούδια («Η Συννεφούλα», «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη»), τα οποία όχι μόνο τον βοηθούν να ανοίξει το κοινό του, αλλά προστατεύουν και τον δίσκο από το να περιχαρακωθεί σε μια γκρίζα, «στρατευμένη» ζώνη. Έτσι λοιπόν το Φορτηγό είναι και ένας δίσκος σφιγμένης γροθιάς, αλλά όχι μόνον αυτό. Πέρα από το συλλογικό αίσθημα, αφουγκράζεται επίσης το προσωπικό.

Ως συνθέτης, ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν έχει πατήσει ακόμα πλήρως στα πόδια του, ιδίως κρινόμενος με βάση τη μετέπειτα εξέλιξή του. Αυτό το «άγουρο» και «άγαρμπο» στοιχείο όμως, δίνει τελικά στο Φορτηγό την αίσθηση ενός δίσκου ο οποίος δεν φτιάχτηκε από έναν καλλιτέχνη, αλλά από έναν παράξενο νέο που ζητάει το δικαίωμα να υπάρξει ανάμεσά μας, ακέραιος κι αληθινός.

1. Οι Πλανόδιοι
2. Οι Μάγοι
3. Η Ζωζώ
4. Η Μαϊμού
5. Το Μπουλούκι
6. Η Συννεφούλα
7. Το Δέντρο
8. Βιετνάμ Γιε-Γιε
9. Ήλιε Ήλιε Αρχηγέ
10. Τα Κορίτσια Που Πηγαίνουν Δυο-Δυο
11. Τα Πουλιά Της Δυστυχίας
12. Μη Μιλάς Άλλο Γι' Αγάπη
13. Οι Παλιοί Μας Φίλοι

LOGIN