ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Φράγμα
Χρονολογία: 1981
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Κ. Τριπολίτης

Eρμηνεία: Δ. Μούτσης, Σ. Μπέλλου, Λ. Κηλαηδόνης, Α. Πρωτοψάλτη.

Δήμος Μούτσης
Φράγμα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν υπάρχει ένας δίσκος στην Ελλάδα που αφομοίωσε τη συνείδηση του The Wall των Pink Floyd, αυτός είναι το Φράγμα. Η μουσική δεν έχει πολλά κοινά, ωστόσο το πνεύμα και ο τίτλος του δίσκου φανερώνουν μια υπόγεια σύνδεση.

Για τον Μούτση, το πέρασμα από τον Γκάτσο στον Τριπολίτη αποδεικνύεται καθοριστικό. Ο λόγος του Φράγματος είναι πολυσύνθετος, άλλοτε συμβολικός, άλλοτε ποιητικός και άλλοτε πεζός. Μπαίνοντας πια και ο ίδιος σε ρόλο βασικού τραγουδιστή, στέκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους: της folk μπαλάντας και του καθαρόαιμου λαϊκού τραγουδιού, το οποίο εκπροσωπεί επάξια εδώ η Μπέλλου, αφήνοντας ανεξίτηλη στάμπα. Το δίπολο αυτό, εκφράζεται ιδανικά στο κεντρικό τραγούδι του δίσκου, το αναγνωρισμένο λαϊκό αριστούργημα «Δε λες κουβέντα».

 Πέραν των όποιων επιρροών του από τη διεθνή μουσική, ο Μούτσης φαίνεται να έχει ακούσει τόσο τον Σαββόπουλο, που επίσης χρησιμοποίησε την Μπέλλου για να βρει το μέλλον μέσα απ’ το παρελθόν, όσο και τον Κηλαηδόνη, συνθέτη που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε επίσης μπει σε ρόλο τραγουδιστή και του οποίου το πνεύμα και η φωνή υπάρχουν σε δύο τραγούδια του δίσκου (τα μόνα αδύναμα).

Τελικά όμως γιατί είναι αριστούργημα το Φράγμα; Διότι ενώ σε μια πρώτη ακρόαση τα τραγούδια του μοιάζουν ασύνδετα, αποτελεί έναν απολύτως πετυχημένο συγκερασμό του μοντέρνου αριστερού στοχαστή και του παλιομοδίτικου λαϊκού βιοπαλαιστή, δύο τύπων που δυσκολεύονται εξίσου να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

  1. Χωρίς Λόγια Σε Δυο Κανάλια (Ορχήστρα)
  2. Γράμμα Απ' Τη Λεγεώνα Των Ξένων
  3. Delenda Est (Ερηνούλα μου)
  4. Φράγμα
  5. Δε Λες Κουβέντα
  6. Κουβεντούλες Με Τον Φρόιντ
  7. Στον Ίδιο Παρανομαστή
  8. Νταλίκα
  9. Διαδόσεις
  10. Φινάλε

LOGIN