ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Γκάλοπ
Χρονολογία: 1985
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Λ. Πλάτωνος

Ερμηνεία: Λ. Πλάτωνος.

Λένα Πλάτωνος
Γκάλοπ
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ηχογραφημένο αποκλειστικά με αναλογικό συνθεσάιζερ και το εμβληματικό Roland TR-808 drum machine, το Γκάλοπ είναι η ποπ κορύφωση της Πλάτωνος, αλλά και το άλμπουμ για το οποίο η ίδια έχει επανειλημμένως δηλώσει πως χρειάστηκε να ρίξει νερό στο κρασί της. Προβλέπει τη διείσδυση των υπολογιστών στα σπίτια μας («Μια άσκηση φυσικής άλυτη»), μιλάει αλληγορικά για τα προβλήματα της ιδιοκτησίας πολύ πριν αυτή ενοχοποιηθεί όψιμα με την οικονομική κρίση («Μάρκος»), αγκαλιάζει με ευαισθησία τους μετανάστες («Εμιγκρέδες της Ρουμανίας») και αναφέρεται στο άπειρο των επιλογών, δηλαδή την ελεύθερη βούληση του ατόμου («Ηδύποτο ρουμπινί»).

Πέραν της στιχουργικής του ευαισθησίας και διορατικότητας, το Γκάλοπ είναι η στιγμή που η Πλάτωνος τελειοποιεί τον ήχο της. Δημιουργώντας έναν καμβά από μαλακά beats που έφτιαξε μόνη της, χωρίς άλλους μουσικούς, προκαλεί με τα τραγούδια της μια συναισθηματική εμπλοκή που δύσκολα επιτυγχάνεται μέσω της ηλεκτρονικής μουσικής.

Αν στις πρώτες της δισκογραφικές δουλειές η Πλάτωνος κατέθεσε δύο μείζονα έργα ως συνθέτρια, με το Γκάλοπ αποδεικνύεται μια ολοκληρωμένη τραγουδοποιός, παγκόσμιας εμβέλειας. Απόδειξη αυτού, η επανέκδοσή του δίσκου από το αμερικανικό label “Dark Entries” το 2015 και η γενικότερη αναγνώρισή του.

 1. Μια Άσκηση Φυσικής Άλυτη
 2. Τι Νέα Ψιψίνα
 3. Κι Ακούμε «Σ'αγαπώ»
 4. Μάρκος
 5. Ερωτες Το Καλοκαίρι
 6. Εμιγκρέδες Της Ρουμανίας
 7. Ηδύποτο Ρουμπίνι
 8. Μάγισσες
 9. Το 9
 10. Αιμάτινες Σκιές Από Απόσταση
 11. Γκάλοπ

LOGIN