ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Για Μια Μέρα Ζωής
Χρονολογία: 1980
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος, Μ. Λοΐζος, Μ. Ρασούλης, Δ. Σιτζάνη, Φ. Λάδης, Τ. Λειβαδίτης

Eρμηνεία: Δ. Γαλάνη, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Σιτζάνη, Μ. Λοΐζος.

Μάνος Λοΐζος
Για Μια Μέρα Ζωής
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Με ένα who is who των καλύτερων session μουσικών της δεκαετίας του ‘80 στο πλευρό του (Σπάθας, Ζηκογιάννης, Αντύπας, Δεσποτίδης κ.α.), στο Για μια Μέρα Ζωής ο Λοΐζος ρίχνει πετονιά σε μιαν άλλη θάλασσα. Φλερτάρει με τον ηλεκτρικό ήχο (πάνω σε πιο φιλικά τραγούδια απ’ ότι ήταν τα Νέγρικα), καθώς και με μια μοντέρνα ποίηση, την οποία εκπροσωπεί η Δώρα Σιτζάνη με τα «Σε ψάχνω» και «Κι αν είμαι ροκ».

Υπάρχει όμως κάτι που τον κρατάει πίσω. Το γεγονός ότι τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν σε διαφορετικές περιόδους, οδηγεί σε έλλειψη συνοχής. Το «Πόσο σ’αγαπώ» σε στίχους Λ. Παπαδόπουλου και το «Ένα καρότσι» σε στίχους Φ. Λάδη, για παράδειγμα, χάνουν τον δίαυλο επικοινωνίας με τον ακροατή όταν έχει προηγηθεί το σαφώς πιο μοντέρνο «Κι αν είμαι ροκ». Ακόμη, τα δύο τραγούδια σε στίχους Μανώλη Ρασούλη δεν λειτουργούν, παρουσιάζοντας τον συνθέτη σε ένα μεταίχμιο αμηχανίας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η «παλιά φρουρά» καταθέτει εξαιρετικά δείγματα, όπως η «Κουτσή κιθάρα» ή το «Η μέρα εκείνη δεν θ’ αργήσει». Ξεχωρίζει επίσης το συναίσθημα του «Σ’ ακολουθώ», από τις πιο αγαπημένες μπαλάντες του συνθέτη αλλά και της ελληνικής μουσικής.

Το Για Μια Μέρα Ζωής έμελλε να είναι η τελευταία κυκλοφορία του Λοΐζου όσο αυτός παρέμενε εν ζωή. Ως εκ τούτου, ο ίδιος πιθανόν να μην πρόλαβε να ολοκληρώσει όσα φαίνονται να ξεκινούν εδώ. Ακόμα κι έτσι όμως, ως ένας άνισος δίσκος με σπουδαίες αλλά και άστοχες στιγμές, αποτελεί ιδανική αφετηρία για μελετήσει κανείς σήμερα το έργο του, καθώς περιέχει τα πιο «μοντέρνα» τραγούδια του.

1. Κουτσή Κιθάρα
2. Σ' Ακολουθώ
3. Το Σήριαλ
4. Η Μπαλάντα Της Νοικοκυράς
5. Ντύθηκες Μακρυγιάννης Τις Αποκριές
6. Το Λαϊκό Το Καφενείο
7. Σε Ψάχνω
8. Κι Αν Είμαι Rock
9. Πόσο Σ' Αγαπώ
10. Ένα Καρότσι
11. Γερνάς Και Σκοτεινιάζει
12. Η Μέρα Εκείνη Δε Θ' Αργήσει

LOGIN