ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Γυάλινος Κόσμος (Ζωντανή Ηχογράφηση)
Χρονολογία: 2011
Εταιρεία: UNIVERSAL

Μουσική –στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης / CD1: (5) στίχοι: B.D. Foxmoor – Αλκίνοος Ιωαννίδης, (7) γαλλική παραδοσιακή μελωδία, (11) παραδοσιακό Ν. Ιταλίας, (12) στίχοι – μουσική: Νίκος Ζούδιαρης / CD2: (4) παραδοσιακό Κύπρου, (5) στίχοι – μουσική: Νίκος Ζούδιαρης

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Γυάλινος Κόσμος (Ζωντανή Ηχογράφηση)
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο δεύτερο προσωπικό του ζωντανό ηχογράφημα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει αποσπάσματα από τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, τον Απρίλιο του 2010.

Ο τίτλος του δίσκου παραπέμπει προφανώς στον τόπο όπου έγιναν οι ηχογραφήσεις, όμως θα μπορούσε να αναφέρεται και στην απίστευτα διαυγή, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, ποιότητα της ηχογράφησης. Εκείνο πάντως που πραγματικά κάνει ξεχωριστή την εν λόγω κυκλοφορία είναι η παρεμβατική διάθεση με την οποία προσεγγίζονται οι επιλογές από τη δισκογραφία του τραγουδοποιού. Υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια των τεσσάρων βασικών μουσικών (Γιώργος Καλούδης, Μιχάλης Καπηλίδης, Σωτήρης Λεμονίδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης), τα 24 κομμάτια αποκτούν αληθινά διαφοροποιημένες, σε σχέση με τις στουντιακές εκδοχές τους, υποστάσεις.

Σίγουρα δεν είναι όλες οι απόπειρες το ίδιο επιτυχημένες. Για παράδειγμα, η συμμετοχή του φωνητικού συνόλου «Εν φωναίς» κάποιες φορές δίνει έναν πομπώδη τόνο που ξενίζει, ενώ και κάποιες υφολογικές αποκλίσεις οδηγούν σε αταίριαστες προσμίξεις. Όμως σαν σύνολο η δουλειά ετούτη διατηρεί ψηλά το επίπεδο του ενδιαφέροντος καθ’ όλη τη διάρκειά της, ακριβώς διότι δεν παίρνει ως δεδομένες τις στουντιακές εκτελέσεις και αναλαμβάνει κάποια (λελογισμένα έστω) ρίσκα. Οι μόλις δύο επιλογές από την εποχή Ζούδιαρη («Δεν Μπορώ», «Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι») «υπομένουν» τα περισσότερα.

Συλλαμβάνοντας τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε μια ιδιαίτερα ανήσυχη φάση του, ο Γυάλινος Κόσμος αποτελεί μια ιδιαίτερα υποβλητική και κατά τόπους μαγευτική ανασκόπηση της δισκογραφίας του, υπό το νέο πρίσμα που έφερε στα πράγματα η Νεροποντή.

CD1

 1. Ο Προσκυνητής
 2. Μαύρη Πεταλούδα
 3. Ο Δρόμος Σου Είσαι Εσύ
 4. Απόγευμα Στο Δέντρο
 5. Η Τέλεια Παρεξήγηση
 6. Πέρασμα (feat. Αγάπη Παπαμήτσου)
 7. Ταξίδι
 8. Μισό Φεγγάρι
 9. Θα ‘Μαι Κοντά Σου
 10. Απόψε
 11. Ώρια Μου Πιτσουλίνα (feat. Αναστασία Έδεν)
 12. Δεν Μπορώ

CD2

 1. Με Τόσα Ψέματα
 2. Requiem
 3. Όνειρο Ήτανε
 4. Τ’ Άη Γιωρκού
 5. Στην Αγορά Του Αλ Χαλίλι
 6. Έχω Μια Λέξη
 7. Ο Κόσμος Που Αλλάζει
 8. Πατρίδα
 9. Κόσμος Πάει Κι Έρχεται
 10. Γιατί Δεν Έρχεσαι Ποτέ
 11. Ήταν Ανάγκη;
 12. Γυρισμός

LOGIN